Collecte van 5 jun 2022

Collecte Kerk in Actie 2022 - Zending (Pinksteren, Zuid-Afrika)

Veel arme boeren in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal leven al generaties lang in armoede. Ze geloven niet dat hun leven ooit zal verbeteren. Een christelijke ontwikkelingsorganisatie doorbreekt deze mentaliteit door boerenfamilies te laten samenwerken. De organisatie inspireert hen met bijbelverhalen en leert hun hoe ze met betere landbouwmethoden de voedselopbrengst kunnen verhogen. In het kader van ‘jong geleerd, oud gedaan’ investeert de organisatie juist ook in kinderen zodat er een structurele verbetering van de leefomstandigheden optreedt.

Wat betekent dit project voor Xolile en haar oma?

Xolile is 13 jaar en woont samen met haar broers en zussen bij haar oma. Haar oma brengt veel tijd door in haar tuin en verbouwt en kweekt daar groente en fruit. Ook repareert ze kleding voor extra inkomsten. Xolile helpt haar oma door de tuin te besproeien en door de herstelde kleding naar de eigenaren terug te brengen. Xoliles oma is enthousiast over de training die ze heeft gekregen, haar bedrijfje bloeit als nooit tevoren. “Ik heb geen geldzorgen meer en kan goed voor mijn kleinkinderen zorgen. Ik geniet ervan om te zien hoe gezond en blij ze zijn”, zegt ze.

Vandaag is het Pinksteren: het feest van de Geest die mensen over de hele wereld inspireert. De arme boeren in KwaZulu-Natal zijn daar een prachtig voorbeeld van.

Lees meer: kerkinactie.nl/bijbelsboeren

Veel inwoners van KwaZulu-Natal verwachten niet meer dat hun leven ooit nog zal veranderen, omdat ze al generaties lang in armoede leven. Dat maakt hen passief en zonder hoop. Het is een grote uitdaging om die mentaliteit te doorbreken. Het lukt de Zuid-Afrikaanse organisatie ACAT om vooral arme boerenfamilies weer hoop te bieden en in beweging te krijgen. De Bijbel inspireert hen en betere landbouwmethoden verhogen hun voedselopbrengst.