Collecte van 6 feb 2022

Collecte Kerk in Actie 2022 - Werelddiaconaat (Oeganda)

Klimaatverandering zorgt in het noorden van Oeganda voor steeds meer droogte én overstromingen. Het wordt steeds moeilijker om genoeg voedsel te verbouwen. De Oegandese Anglicaanse Kerk steunt boeren en boerinnen in hun strijd om het bestaan. Ze krijgen (landbouw)training op demonstratievelden. Daar leren ze hoe je met droogtebestendige zaden en houtbesparende ovens, door bomen te planten en oogst goed op te slaan beter bestand bent tegen het klimaat. De boeren geven hun kennis weer door aan anderen.

Wat betekent dit project voor Dorothy?

Dorothy is boerin in Noord-Oeganda. Vroeger wisten we precies wanneer het regenseizoen kwam en wanneer het droog zou blijven. Maar nu zijn er lange droge periodes en valt er soms juist heel veel regen. Dat is heel lastig met planten en oogsten”, legt ze uit. Dorothy heeft geleerd hoe ze haar oogst beter kan bewaren. Af en toe komt ze samen met andere boerinnen en boeren én met iemand van de kerk bij elkaar. Ze praten dan over betere zaden, hoe ze bomen kunnen planten om erosie tegen te gaan, moestuinen kunnen aanleggen en regenwater kunnen opvangen.

Lees meer: kerkinactie.nl/boerinoeganda

Na de watersnoodramp in 1953 werd Nederland beschermd tegen overstromingen. In veel landen moeten mensen zelf tegen wateroverlast vechten. Daarom collecteren we voor boeren in Oeganda die lijden onder klimaatverandering.

In de regio Teso in het noorden van Oeganda is het niet makkelijk om boer of boerin te zijn. De regen wordt er steeds onvoorspelbaarder door de wereldwijde klimaatverandering. Boerinnen en boeren weten niet goed meer wanneer ze moeten planten. Soms valt er te weinig regen, dan weer te veel met overstromingen tot gevolg. Dan blijft er weinig te oogsten over. De Anglicaanse Kerk van Oeganda steunt boerengezinnen in hun strijd om het dagelijks bestaan.