Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bloemenzaden verkopen

Pijl naar links Ideeën

Met vele kerken maken we samen verschil voor de natuur hier in Nederland, èn het Kerk in Actie-project dat jullie in het buitenland steunen. Dat doen we door bij-vriendelijke zaden te verkopen. 

Alle materialen voor de PR staan bij elkaar in deze map. Daar vind je ook een stap-voor-stap-beschrijving, kerkbladbericht en een beamerslide. Speciaal voor gemeenten die meedoen met een samenwerking, zijn er aangepaste werkwijzen in de map. Doe ook mee dit voorjaar tussen februari en eind april!

De actie kun je gemakkelijk uitvoeren aan de hand van zeven stappen:

1. Kies je commissie

Kies één of twee verantwoordelijken voor deze actie. Zij zijn het aanspreekpunt en regelen de PR. Dat hoeven geen mensen uit jullie commissie te zijn. Deze overzichtelijke eenmalige actie is een uitstekende klus voor mensen die liever eenmalig iets doen.

TIP: Als jullie Groene Kerk zijn, zoek dan samenwerking met de Groene-Kerk-commissie!

2. Kies je zaden

Als commissie bedenken jullie hoeveel zaden jullie willen bestellen, en welke soort(en). We werken bij deze actie samen met Douma uit Bergum. Zij zijn een bekende zaadhandel in de regio Friesland, en werken belangeloos mee. 

Er zijn drie soorten mengsels om uit te kiezen: 

* vlinderbloemenmengsel, 
* kindertuin (wat lager groeiende niet-giftige bloemen)
* en een bijenmengsel.

Op elk zakje staat het logo van Kerk in Actie en uiteraard de zaai-instructies. De inkoopprijs per zakje is EUR 1,00. 


3. Bestel

Meld je vervolgens aan via je Kerk in Actie-consulent met de volgende informatie:

  • Naam
  • Naam van je gemeente
  • Telefoon 
  • E-mail 
  • Adres (niet van jullie kerk, een privéadres)
  • Hoeveel zakjes jullie van welke soort zaad willen ontvangen
  • Of je de zaden in Bergum afhaalt of per post wilt ontvangen.

Eén keer per week bundelt de consulent de aanvragen en stuurt ze door naar Douma zaden in Bergum. Zij gaan er mee aan de slag en informeren je per e-mail wanneer de zaden klaar liggen (meestal binnen een week). Je kunt e.e.a. dus laten opsturen, of ophalen in Bergum. 

Bij je bestelling zit de factuur met eventuele verzendkosten. Wil je de factuur zo spoedig mogelijk betalen, juist omdat we zo blij zijn met deze samenwerking met firma Douma.

Uiteraard kunnen jullie zelf ook zaden via een andere leverancier bestellen. Willen jullie je actie dan wel doorgeven aan jullie Kerk in Actie-consulent. De kracht van deze actie is dat we samen veel zaden verkopen. 

4. Publiciteit: Wees Er-Bij! 

Nu komt het leukste gedeelte! Vertel je gemeente dat jullie in actie komen voor de bijen èn jullie Kerk in Actie-project. Plaats eerst een vooraankondiging. Gebruik daarvoor het kerkbladbericht, de beamerslide, en stuur ook een persbericht naar jullie lokale krant. Voorbeeldteksten vind je in de online map waar ook deze werkwijze staat. Ook leuk: maak een foto van jullie predikant die de zaadjes in de hand heeft in haar/zijn tuin. Of kweek in de weken voor de actie vast binnen een bak met bloemen, zodat je het resultaat in de kerk kunt laten zien. 

5. Verkopen

Na de vooraankondiging is het tijd om te verkopen. Gebruik daarvoor de beamer in de kerk, en/of de zondagsbrief. Maar inkoop via inschrijving werkt ook heel goed! Laat mensen de bestelling doorgeven via (kerk)app, e-mail of telefoon. 

TIP: Laat aanmelding via jullie website verlopen. Gebruik dan een QR-code voor op de beamer, in het kerkblad en/of op de zondagsbrief. Zo stuur je gemakkelijk bezoekers naar de juiste pagina. Een code kun je gemakkelijk zelf genereren via deze site

Als verkoopprijs adviseren we 2,50 euro per zakje (afhankelijk van het soort zaden genoeg voor meer dan 6m2). Voor drie zakjes 7,00 euro betalen. Zo stimuleer je een grotere afname.  

6. Leveren

Als er weer reguliere kerkdiensten zijn, kun je de zaadjes in de kerk laten afhalen en/of direct meegeven bij de verkoop. Dat geeft mooie kansen voor extra verkoop. Anders breng je de zakjes bij mensen langs. Regel in dat geval een aantal mensen die je helpen met de verspreiding van bijvoorbeeld 10 bestellingen in hun eigen buurt. Dan gaat het snel genoeg! Voordeel bij deze actie is dat de zaadjes gewoon in de brievenbus kunnen. Het ziet er leuk uit met bijvoorbeeld een bedankkaartje erbij.   

7. Resultaat vieren!

Heb je de actie afgerond? Stuur dan een email naar je consulent: vertel hoeveel zakjes jullie hebben verkocht en hoeveel winst jullie hebben gemaakt. Als er mooie foto’s zijn, dan ontvangen we die natuurlijk graag. Hiermee gaat je consulent dan aan de slag voor een artikel voor een krant of op de website van Kerk in Actie.  

Veel dank voor jullie steun, samen maken we dit voorjaar verschil en zijn we er voor elkaar: Ik ben voor jou!

Variatie

In het najaar kun je een bloembollenactie houden.