Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Idee

Leren van christenen in de Golfstaten

Arbeidsmigranten in de Golf houden zich vast aan bijbelverhalen en putten er kracht uit. Zo leren ze God kennen en staan ze op een andere manier in het leven. Vanuit ons geloof kunnen we zeggen, samen met de arbeidsmigranten in de Golf, dat het goede leven alles met God te maken heeft.

Pijl naar links Ideeënbank

Arbeidsmigranten in de Golf houden zich vast aan bijbelverhalen en putten er kracht uit. Zo leren ze God kennen en staan ze op een andere manier in het leven. Vanuit ons geloof kunnen we zeggen, samen met de arbeidsmigranten in de Golf, dat het goede leven alles met God te maken heeft.

Werkvorm voor een gespreksgroep, voor na de kerkdienst op Startzondag of tijdens het jaarprogramma. Print de pagina’s, kopieer deze en deel uit aan de deelnemers. Laat de deelnemers het verhaal eerst zelf lezen, en lees het daarna nog eens met elkaar, hardop. Ga vervolgens naar de gespreksvragen en de creatieve verwerking. Maak eventueel een keuze uit het aanbod, die bij de groep past.

Het goede leven?

Het is goed toeven op de boulevards van landen als Koeweit, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Warm met een lekker windje en een kabbelende zee. Dure bolides zoeven voorbij, restaurants zitten vol en etalages met exclusieve gouden sieraden blinken je tegemoet. ‘Het goede leven’, als je dat eronder verstaat. 

In de Golfregio stromen veel oliedollars de staatskassen in. Die megalomane rijkdom heeft  een keerzijde. Koeweiti’s bijvoorbeeld krijgen een ruime staatstoelage en hoeven bijna niet te werken. Waarom zou je dan gaan studeren? Door het missen van een levensdoel vluchten veel jongeren in drank en drugs. Verslavingen zijn een groot probleem in de hele regio. 

Eenzaam en uitgebuit

De ontwikkeling in de Golfstaten was niet mogelijk geweest zonder de arbeidsmigranten uit met name Afrika en Azië. Zij werken in de bouw, als huishoudster, op boerderijen, in hotels, restaurants, winkels of als taxichauffeur. Zij maken lange werkdagen, krijgen weinig betaald, worden vaak uitgebuit en zijn eenzaam, ver weg van hun familie. Veel arbeidsmigranten zoeken hun heil in alcohol, gokken en prostitutie. Anderen vinden juist de weg naar de kerk, een plek van ontmoeting en vriendschap. Bovenal ontdekken ze daar wie God voor hen is. 

Prasad

Kerken vind je hier op bijzondere plekken, zoals in een voormalige kippenboerderij in Koeweit, midden in de woestijn. Iedere week komen daar 250 migranten bijeen die op nabijgelegen boerderijen werken. Dadelpikker Prasad (28) is een van hen. Zijn vrouw en kind wonen in India. “Ik ben geboren in een christelijke familie in India”, vertelt hij, “maar pas hier leerde ik de Bijbel beter begrijpen. Ik weet dat God me beschermt en me alles geeft wat ik nodig heb in alle uitdagingen die hier zijn.”

Bardi en Angelina

De Indiase vrouwen Bardi (35) en Angelina (43) wonen in een labour camp, een achterbuurt nabij Dubai waar arbeidsmigranten dicht op elkaar wonen, met 1100 andere vrouwen die voor hetzelfde schoonmaakbedrijf werken. Met zijn zessen delen ze een kamer. Zes dagen in de week begint om 5.00 uur ‘s morgens hun werkdag. Rond 17.00 uur zijn ze weer terug. Sommigen hebben daarnaast schoonmaakbaantjes om wat bij te verdienen. Eén avond in de week komt Suneetha, de vrouw van de voorganger, langs voor bijbelstudie. Job is een van de favoriete verhalen. “Omdat Job niets meer had en alles verloor, maar niet zijn geloof in God.”

Ratna

De Indiase Ratna (42) kwam 12 jaar geleden naar Dubai. Overdag werkt hij in de bouw, daarnaast is hij pastor van een gemeente. Zijn vrouw en kinderen wonen in India. Hiervoor werkte hij in Saudi-Arabië, waar hij tot geloof kwam. Zijn leven is niet makkelijk, maar het vertrouwen op God straalt van hem af. “God zorgt voor mij, er is nog nooit een moment geweest dat God niet bij me was.” 

Asha

Asha, een dienstmeisje in Koeweit, moest na de basisschool aan het werk. Ze leerde bijbelverhalen van pastor Ganta en leidt nu zelf een bijbelkring voor vrouwen. Om voor te gaan in het ontdekken van de Bijbel hoef je niet hoogopgeleid te zijn. 

God maakt het leven goed

Arbeidsmigranten in de Golf houden zich vast aan bijbelverhalen en putten er kracht uit. Zo leren ze God kennen en staan ze op een andere manier in het leven. Vanuit ons geloof kunnen we zeggen, samen met de arbeidsmigranten in de Golf, dat het goede leven alles met God te maken heeft. Hij maakt het leven goed. Niet in de zin van succesvol zijn, geld hebben en een luxe leven. God zet je leven - in vreugde en verdriet, armoede en rijkdom - in een ander kader, ook al veranderen je omstandigheden op het eerste gezicht niet. Het licht van God valt over je leven en je gaat anderen in zijn licht zien. Dan kun je samen met God volop in dit leven staan, met het oog op de toekomst die Hij voor je in petto heeft. 

Gespreksvragen

  • Hoe ziet ‘het goede leven’ er in uw eigen woorden uit? 
  • Wat vindt u van de uitspraak van voorganger Ratna: “Er is nog nooit een moment geweest dat God niet bij me was”?
  • Als u zich inleeft in Prasad die zes lange dagen per week dadels moet plukken en zijn vrouw en kind bijna nooit ziet, hoe zou u dat volhouden? Met drank en drugs, of juist door het geloof?
  • Als u zich inleeft in een rijke Koeweiti die, gemiddeld, per dag maar 23 minuten hoeft te werken en ziet dat al het werk door arbeidsmigranten wordt gedaan, wat zou u dan als voordelen zien? En wat als gevaren?
  • Wat leren we van de arbeidsmigranten voor ons geloof en hoe we in het leven staan?

Creatieve verwerking

  • Maak een collage op behangpapier/flipovervel met tijdschriften/kranten. Verdeel het vel in twee delen. Aan de ene kant plakt u woorden/plaatjes/teksten die het goede leven beschrijven in de zin van rijkdom, goede opleiding, enz. Aan de andere kant doet u dat voor het goede leven zoals dat naar voren komt bij de arbeidsmigranten Prasad, Bardi, Angelina, Ratna en Asha.
  • Welk bijbelverhaal staat voor u voor het goede leven? Lees dit verhaal met elkaar.
  • Bid met elkaar het gebed voor de kerken en christenen in de Golfstaten.

Lees meer over de kracht van bijbelverhalen op www.kerkinactie.nl/bijbelingolfstaten.