Idee

Speel een (online) bijbelquiz

Organiseer een quiz waarin gemeenteleden hun bijbelkennis kunnen testen. Zijn de bijbelverhalen nog bekend bij alle generaties? Verschillende teams of gemeenteleden gaan het tegen elkaar opnemen. Je kunt het spel ook online spelen.

Pijl naar links Ideeënbank

Wat heb je nodig?

• Een geschikte ruimte
  • Voldoende quizvragen
  • Een goede spelleider (quizmaster)
  • Een scorebord, pen, papier, beamer, microfoon(s).
  • Een prijs voor de winnaar

Wat moet je regelen?

• Bepaal wie deze activiteit het beste kan organiseren, in elk geval mensen die van spelletjes houden. Misschien zijn er jongeren die dit leuk vinden.
  • Bepaal de spelregels: (kijk bij de spel-tips)
    • om de beurt antwoorden / wie het eerst het goede antwoord geeft
    • hoeveel speelronden
    • speelt men individueel of als team (kerkenraad, diaconie, catechesegroep, vrouwengroep, ouderensoos, koor, muziekgroep)
    • hoeveel teams per speelronde
    • hoe ziet de finale eruit
  • Bedenk de vragen of zoek ze op internet met als trefwoord bijbelquiz of bijbelvragen. Hou rekening met de verschillende deelnemers (jong/oud, kennis, interesses). Zorg voor afwisseling in de vragen: kennisvragen, vragen n.a.v. afbeeldingen, meerkeuzevragen.
  • Bepaal de vorm: spelen alle aanwezigen mee of zijn er spelers en toeschouwers? Regel een geschikte datum en ruimte om de quiz te houden.
  • Vraag een leuke quizmaster, bijvoorbeeld de dominee of voorzitter van de kerkenraad.
  • Publiciteit vooraf: via kerkblad, weekbrief, website, emails. Nodig gemeenteleden uit om zich individueel of als groep aan te melden voor deelname. Vermeld het doel waarvoor de opbrengst bestemd is.
  • Vraag een gemeentelid om foto’s te maken en maak een leuk verslag voor in het kerkblad of voor op de website.

Hoe maak je de actie fondsenwervend?

• Laat deelnemers een toegangsprijs betalen (per deelnemer of per team)
  • Laat deelnemers tijdens het spel betalen
  • Laat toeschouwers een toegangsprijs betalen
  • Laat toeschouwers een team sponsoren
  • Laat prijzen voor winnaars sponsoren

Variatie

• Maak een quiz met vragen over het project of een bepaald thema
  • Speel dit spel online, bijvoorbeeld thuis via smartphones of op je eigen computer via een online vergaderprogramma.

Online manier 1: vanuit huis met opdrachten via smartphone

Wat heb je extra nodig?

• Een spelleider met een smartphone
  • Deelnemers met een smartphone: 1 per gezin, stel of persoon.

Wat moet je regelen?

• Stuur uitnodigen rond voor een coronaproof telefoonspel (zie voorbeeld in bijlage)
  • Het is het leukst als mensen thuis met minimaal 2 personen zijn. Zorg dat mensen zonder smartphone met iemand samen zijn die wel een smartphone heeft. Koppel jong en oud aan elkaar. Per koppel geven ze één 06-nummer door aan de spelleider.
  • De spelleider maakt een groepsapp aan via Whatsapp
  • Op de quiz-dag zelf verzendt de spelleider allerlei opdrachten via de app-groep. Leuk als het fysieke opdrachten zijn die je thuis kunt doen, waar je een filmpje of foto van kunt maken.
  • De deelnemers sturen hun antwoorden ook via de app-groep. Iedereen kan de antwoorden tegelijk bekijken. Zorg dus niet voor kennis-vragen, maar voor doe-vragen.

Hoe maak je deze actie fondsenwervend?
Iedere deelnemer of deelnemend team ontvangt achteraf een betaalverzoek om een vrijwillige bijdrage te geven.

Online manier 2: Kahoot via smartphone

Kahoot is een online quizprogramma waar je heel gemakkelijk een quiz maakt en waar mensen met hun mobiele telefoon aan kunnen deelnemen. Een mooi voorbeeld van een Kahoot Quiz vind je hier

Online manier 3: via Google Meet, Zoom, Teams of livestream van de kerk

Wat moet je regelen?

• Zet de quizvragen in Powerpoint (met of zonder filmpjes)
  • Presenteer de Powerpoint op de computer of laptop of iPad via een online vergaderprogramma (zoals Google Meet, Zoom of Teams) of via de livestream waar je ook de kerkdienst op uitzendt.
  • Laat deelnemers de antwoorden invullen op een formulier. Daar maken ze een foto van, die ze doorsturen per email of Whatsapp.
  • Maak een invulformulier (via Word of Google Forms) voor de antwoorden.