Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Regionale Kerk in Actiedagen

Aan tafel! Ontvangen & delen

Loop jij warm voor diaconaat? Voel je je geroepen om mensen nieuw perspectief te bieden? Wil je graag geïnspireerd worden, praktische tips krijgen en mensen ontmoeten die ook geloven in delen? Kom dan naar de regionale Kerk in Actiedag (voorheen Landelijke Diaconale Dag)!  Het thema is: Aan tafel! Ontvangen & delen.

We zien je graag op:

 • 19 november, van 9.00 tot 16.30 uur, in Gouda, De Goudse Waarden, Kanaalstraat 31, 2801 SH

We organiseren Kerk in Actiedagen in de regio, zodat iedereen in de gelegenheid is om te komen. 

Heeft u nog ingezamelde items voor Kerk in Actie zoals postzegels en cartridges, dan kunt u deze meenemen a.s. zaterdag naar Gouda en inleveren bij een van de consulenten in de consulentencorner. Alvast hartelijk dank! 

Aanmelden

Programma

vanaf 09.00 uur Ontvangst met koffie/thee 
10.00 uur Opening
10.10 uur Viering
10.30 uur Lezing 'Er is plek voor iedereen'
11.10 uur Pauze - verbinden
11.30 uur Keuzeprogramma's (inclusief tijd voor lunch)
12.30-14.30 uur Mogelijkheid om te lunchen
15.00 uur Afronding keuzeprogramma's en korte pauze
15.30 uur Plenaire afsluiting
16.00 uur Borrel
16.30 uur Einde dag

Wat gaan we doen?

Hier onder vind je het programma in een notendop. Op de Kerk in Actiedag zelf kun je je opgeven voor de losse onderdelen, het is mogelijk om meerdere workshops op één dag te volgen.

PLENAIR

 • Korte viering rond het thema 'Aan tafel' 
 • Diaconale lezing 'Onbeperkt diaconaat' - In een samenleving waarin steeds meer mensen aan zichzelf overgeleverd lijken, proberen kerken er te zijn voor iedereen. Hoe geef je vorm aan inclusie, wat naast gerechtigheid en barmhartigheid wel de derde pijler van diaconaat wordt genoemd. André Mulder zal ingaan op de vraag hoe mensen met een verstandelijke beperking een volwaardige plaats in kerk en samenleving kunnen krijgen. André Mulder is verbonden aan de leerstoel Diaconaat van de Protestantse Theologische Universiteit. 
  Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Rotterdam.
 • Inclusie in de praktijk - Als voorbeeld bij de lezing vertellen gemeenten uit de regio wat zij hebben gedaan aan inclusie en welke lessen zij hebben geleerd. 

KEUZEPROGRAMMA - WORKSHOPS

De geloofstafel

 1. Op verhaal komen wereldwijd - Hoe kun je ervaringen uit het dagelijkse leven op een zinvolle manier verbinden met bijbelverhalen? Contextueel bijbellezen is een manier om dat te doen. Schuif aan en laat je inspireren door deze methode uit Latijns-Amerika en Afrika. 
 2. Deel je tafel - Het concept 'Deel je tafel' is een warme manier om kennis met te maken met mensen die naar Nederland zijn gevlucht, en hun verhalen te horen. Schuif aan tafel, laat je inspireren en ontdek hoe je jullie gemeente hun tafel kan delen. 
 3. Simply the story - Simply the Story is een mondelinge bijbelstudiemethode. Laat je inspireren door kerken in andere delen van de wereld waar deze methode wordt gebruikt, en ontdek hoe je Simply the Story in je eigen gemeente kunt gaan gebruiken. 

De generatietafel

 1. Diaconaat en jongeren - Wil jij graag starten met jeugddiaconaat maar weet je niet hoe je moet beginnen? Doe dan mee met de eerste workshopronde. Heb je al ervaring met jeugddiaconaat maar wil je meer verdieping aanbrengen? Doe dan mee met de 2e.
 2. Aan de slag met Rainbow de Duif - Gemeenten die een project van Kerk in Actie steunen, krijgen een gratis Rainbowknuffel. Hiermee breng je een project extra dichtbij. Hoe kun je dat doen? Dat leer van een theatermaker en door er zelf mee te oefenen.

De buurttafel

 1. Samenwerken met partners in de wijk - In deze werksessie ontdek je hoe je samen met andere wijkgemeenten, migrantenkerken, parochies, moskeeën en welzijnsorganisaties kunt optrekken om iets te betekenen voor mensen in de omgeving van je gemeente. 
 2. Iedereen aan tafel! - Wat kun jij zelf doen om een inclusieve gemeente te zijn? In deze werksessie gaan André Mulder en Thijs Tromp met je aan de slag om te ontdekken wat er mogelijk is. 
 3. Ik red het niet meer - Het is bijna dagelijks in het nieuws: de hoge inflatie en de vele extra kosten die dat met zich meebrengt. Een torenhoge energierekening, een mand met boodschappen dat opeens vele procenten duurder is dan een jaar geleden, terwijl je inkomsten nauwelijks zijn meegestegen. Inmiddels is dit het verhaal van veel mensen en wordt armoede gaandeweg een probleem dat een groot deel van de samenleving raakt. Wat kun je als kerk hierin betekenen? Over deze vraag gaat de workshop 'Ik red het niet meer'. 
 4. Zorgeloos aan tafel - een leven zonder schulden - Wat is de huidige situatie van de schuldenproblematiek in Nederland en wat kunnen kerken daarin betekenen? 
 5. De Thuisgevers - Het project de Thuisgevers, een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen, verwacht de komende maanden samen met kerken en andere maatschappelijke organisaties honderden statushouders door heel Nederland te kunnen huisvesten. Hoe kun je meedoen aan dit project en een thuis bieden aan statushouders? In deze workshop krijg je een uitgebreide toelichting op het project en is er alle ruimte je vragen te stellen.

De groene tafel

 1. Groen diaconaat: waarom en hoe? - Bijna iedereen maakt zich zorgen over de toekomst van de aarde. Bovendien raakt de nood van de schepping andere gebieden van diaconaat heel direct. Hoe pak je groen diaconaat aan?
 2. Duurzaamheid: Inspiratie vanuit groene kerken - Steeds meer gemeenten willen aan de slag met duurzaamheid, maar hoe doe je dat? Laat je inspireren door wat GroeneKerken doet en voor je kan betekenen.
 3. Scheppingswandeling - Liefde voor de schepping leidt tot het verlangen om daar goed voor te zorgen. We wandelen in verwondering, verstilling, verbinding  en reflectie. Ontdek hoe geloof en het ervaren van de schepping in elkaars verlengde liggen. 

De Kerk in Actietafel

 1. Minder aan tafel - In deze workshop houd je je diaconie, zwo-, of zendingscommissie kritisch tegen het licht en denk je aan de hand van concrete voorbeelden na over hoe je dingen efficiënter en effectiever kunt organiseren.
 2. Het buitenland aan tafel - Hoe breng je de kerk uit het buitenland dichterbij? Kerk in Actie helpt door een veelzijdig landenpakket. Er zijn pakketten voor zeven landen. Ontdek ze alle zeven in deze inspiratiesessie.
 3. De koffer van Kerk in Actie - Kerst, Veertigdagentijd en Pinksteren: op drie momenten in het jaar biedt de Protestantse Kerk u een uitgewerkt programma om mee aan de slag te gaan. Maar er is meer. Ontdek wat Kerk in Actie voor jouw gemeente kan betekenen.
 4. Nieuw aan tafel - Het bezoek aan de Kerk in Actie-dag is een van de eerste dingen die je doet als nieuwe diaken. In deze workshop helpen we je op weg om van je periode als diaken een betekenisvolle tijd te maken. 

Voor wie zijn de Kerk in Actiedagen?

Voor diakenen, zwo- en zendingscommissieleden, predikanten, jongerenwerkers en iedereen die diaconaat een warm hart toedraagt.

Kosten

De kosten voor deelname aan één van de Kerk in Actiedagen zijn 17,50. 

Meld je hier aan voor regionale Kerk in Actiedag in Gouda

Let op: de inschrijving voor de Kerk in Actiedag in Heerenveen is gesloten.

Illustratie: Linda Verholt

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)