Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Aandacht voor pijn achtergebleven kinderen oud-zendelingen

Recent verscheen het boek Het verdriet van de zending: de stem van kinderen in Nederland. Het is tegenwoordig ondenkbaar dat zendelingen hun kinderen achterlaten om te gaan evangeliseren in ver afgelegen oorden. Maar vroeger gebeurde het. De kinderen van oud-zendingen die dit mee maakten, zijn inmiddels volwassen. Sommigen hebben er lang last gehad. Dr. Freek Bakker schreef hier een boek over.

Ervaringen van kinderen

Hij interviewde dertien inmiddels volwassen kinderen van zendelingen, die als kind in Nederland achter moesten blijven, terwijl hun ouders in het buitenland werkten. Een groot aantal kinderen had daar weinig problemen mee, maar sommigen hebben diepe psychische wonden opgelopen. Dit boek geeft een inkijkje hoe deze kinderen het hebben beleefd om gescheiden te leven van hun ouders. Hoe is het later verder gegaan met hen?

God had hun ouders geroepen

Kinderen van zendelingen worden vergeleken met kinderen van koloniale ambtenaren, diplomaten en mensen werkten voor oliemaatschappijen, plantages en hulporganisaties. Bij kinderen van zendelingen speelde het geloof een rol. Zij werden gescheiden van hun ouders, omdat God hun vader en moeder geroepen had om zendingswerk te doen. Dat maakte hun pijn soms anders en riep vragen op over wie God dan wel was.

Is de zending hierin te ver gegaan?

Dit boek gaat verder dan alleen de feitelijke geschiedenis. Het gaat ook over de theologie die er achter zat, vooral de uitleg van sommige Bijbelverhalen. Dr. Freek Bakker vraagt zich af: wat heeft deze scheiding van hun ouders bij deze kinderen teweeg gebracht? Is de zending hierin destijds niet te ver gegaan?

Boek en tv-uitzending

  • Kijk op zondag 6 februari 2022 om 17.10 uur naar de uitzending van Jacobien op 2, waarin Jacobine Geel aandacht schenk aan ‘Het verdriet van de zending'. 
  • Bestel het boek voor 15 euro via de Stichting Zendingserfgoed. 
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)