Bedankt voor jullie steun voor Oekraïne

Maandag 7 maart 2022 was de actiedag van landelijke en regionale media voor Giro555 om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de humanitaire nood waarin miljoenen Oekraïners verkeren. Inmiddels is ruim 137 miljoen euro opgehaald. Kerk in Actie wil alle mensen die hieraan bijgedragen hebben heel hartelijk bedanken. Het is hartverwarmend dat zoveel mensen meeleven met Oekraïne.

Radio- en televisie-uitzendingen

Van 6 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds werd actie gevoerd. Aan het begin van de actiedag stond de teller op 21,4 miljoen. De hele dag waren er speciale uitzending van Radio555, die op tien deelnemende landelijke radiostations tegelijkertijd wordt uitgezonden. SBS6, RTL en de NPO brachten maandagavond een gezamenlijk televisieprogramma. In totaal vroegen meer dan 26.000 mensen een plaatje aan en doneerden daarmee samen ruim 1 miljoen euro. Aan het eind van de avond was er ruim 106 miljoen opgehaald, een bedrag dat inmiddels dus tot ruim 137,4 miljoen is opgelopen, een zeldzaam hoog bedrag.

Belpanel met bekende Nederlanders

In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zaten de hele dag 200 bekende Nederlanders achter de telefoon om donaties voor Giro555 aan te nemen. Ook het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht was één van de bellocaties:  de vergaderzalen zaten vol met 150 bellende vrijwilligers. Ook in Houten zat een belpanel met 60 vrijwilligers, velen afkomstig van de kerken uit Houten. Jong en oud belden op om te doneren: van oudere mensen die geraakt waren door beelden die hen aan de Tweede Wereldoorlog deden denken, tot kinderen die het Jeugdjournaal hadden gezien en geraakt werden door leeftijdsgenoten in nood. Totaal doneerden 40.000 bellers via 800 vrijwilligers.

Vrijwilligers aan het bellen in Utrecht, dienstencentrum Protestantse Kerk
Vrijwilligers namen telefonsiche donaties in ontvangst in Utrecht (Protestantse Kerk)

Noodhulp voor miljoenen Oekraïners

Voor miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, is de situatie nog steeds buitengewoon zorgelijk. Er is direct behoefte aan hulp, zoals medische zorg en schoon drinkwater. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN zijn 1,7 miljoen Oekraïners op de vlucht. Het ingezamelde geld kan hen voorzien van levensreddende noodhulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij zetten medische mobiele teams in, delen voedsel en dekens uit en zorgen voor schoon drinkwater. Ook bieden zij psychosociale hulp.

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen om heel Nederland te vragen geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Kerk in Actie is een van de organisaties achter Giro555, naast Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. De bijdrage die nu is binnengekomen wordt over deze organisaties verdeeld. Kerk in Actie kan hiermee hulp bieden via haar eigen partners in de Oekraïne en omringende landen, zoals Moldavië, maar ook via het internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance (Action by Churches Together).

Lees meer op: www.kerkinactie.nl/oekraïne

Steun voor Oekraïne is nog steeds welkom

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Help mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)