Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bescherm kinderen, juist nu!

Kerk in Actie ontvangt van organisaties die zich inzetten voor kwetsbare kinderen een oproep om juist nu extra alert te zijn om deze doelgroep te beschermen, waar ook ter wereld. Zij zijn als eerste de dupe van deze onzekere tijden, waarin alles anders gaat dan normaal en scholen en kinderopvang gesloten zijn. Kinderrechtenorganisaties in Kenia hebben aanbevelingen gedaan, die we graag doorgeven aan Nederland en andere landen.

  • Laten we allemaal alart zijn! Juist nu zijn kinderen kwetsbaar voor misbruik. We zijn allemaal verantwoordelijk om onze kinderen te beschermen. 

  • Overheid: gebruik kindvriendelijke taal, zodat kinderen ook begrijpen wat ze moeten doen om niet besmet te raken.
  • Denk aan kinderen, zodat ruimtes waar kinderen in quarantaine moeten ook kindvriendelijk zijn, of het nu in het ziekenhuis is of thuis, want het kunnen traumatische ervaringen voor hen zijn.
  • Bescherm vooral ook kinderen die in instellingen verblijven
  • Introduceer en/of promoot de Kinderhulplijn, zodat kinderen ook aan de juiste informatie kunnen komen.
  • Bescherm vooral ook kinderen die dicht op elkaar in sloppenwijken leven en kinderen die op straat werken en leven.

  • Media: maak programma’s over corona voor kinderen.

  • Ouders en verzorgers: kinderen zijn niet op vakantie nu de scholen dicht zijn. Zorg dat je weet waar ze mee bezig zijn. Kinderen hebben huiswerk gekregen en kunnen via sociale media online lessen volgen. Help je kinderen daarbij en geef hen richtlijnen en juiste informatie hoe ze zich moeten gedragen om zichzelf en anderen te beschermen tegen het virus. Dit is een pandemie die nog nooit eerder in ons leven is voorgekomen.

  • Kinderen: Neem het corona-virus serieus, zorg dat je er niet mee in contact komt. Jullie zijn niet op vakantie. Concentreer je op je schoolwerk. Luister naar wat er gezegd wordt over het corona-virus. Let goed op, maar wees niet bang.

Bekijk Corona-strips met uitleg voor kinderen (zie downloads rechts)
Inspirerend corona-lied uit Oeganda.

Bekijk een filmpje met uitleg voor kinderen:

Let op: advies kan per land verschillen | Be aware: advices can differ per country

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)