Bevolking Myanmar bezorgd over corona-besmettingen vanuit China

In Myanmar zijn tot nu toe zestien corona-besmetting vastgesteld en is een persoon overleden. Aanvankelijk waren veel mensen nog laconiek. Ook waren en zijn er mensen in afgelegen gebieden die niet op de hoogte zijn van de corona-crisis. Langzaamaan begint nu wel de ernst van de situatie door te dringen en neemt de overheid maatregelen. Sommigen vinden deze echter niet ver genoeg gaan.

In Myanmar zijn tot eind april bijeenkomsten van meer dan 10 mensen verboden. Mensen gaan nog wel de straat op, bijvoorbeeld omdat sommige markten nog open zijn. Ook mensen die als dagloner werken komen op straat, omdat zij iedere dag werk nodig hebben om inkomen te hebben. Wel wordt het steeds rustiger op straat. Mensen in Myanmar maken veel gebruik van Facebook, bijvoorbeeld om voedsel uit te delen onder mensen die nu geen inkomsten hebben. De Wereldgezondheidsorganisaties (WHO) heeft Myanmar geholpen met testkits en beschermingsmaterialen en sommige rijke mensen hebben hun huis beschikbaar gesteld voor quarantaine.

Kachin en kerken
In het noorden van Myanmar, tegen de grens met China, wonen de Kachin, een overwegend christelijke bevolkingsgroep. In de Kachin-regio waren eind maart nog geen besmettingen vastgesteld, maar er zijn wel nog steeds veel Chinese zakenlieden die, met toestemming van de overheid van Myanmar, met auto’s naar de Kachin-regio komen om zaken te doen. De burgers van Kachin zijn erg bezorgd dat dat zorgt voor besmetting en wil dat de overheid de grens met China sluit.
De meeste kerken in Kachin, vooral in stedelijke gebieden, zijn tot eind april gesloten. Sommige kerken houden online diensten. Ook zijn er kerken die hun leden adviseren om in hele kleine groepen thuis samen te komen. In de afgelegen gebieden zijn kerken die wel erediensten houden voor iedereen die wil komen, behalve voor ouderen en kinderen.
Dhr Zung Bawm, predikant in de Kachin-regio en in november 2019 in Nederland op bezoek als spreker op de Landelijke Diaconale Dag, schrijft:Mensen in Myanmar zijn zo overweldigd door dit virus. Ze weten dat de regering slechts zeer beperkte medische middelen heeft om het virus aan te pakken. Mensen maken zich zorgen dat Myanmar, als buurland van China, mogelijk veel stille virusdragers heeft. Veel mensen worden niet getest vanwege een tekort aan testkits en vanwege het slecht gezondheidsbeleid van de regering. Persoonlijk bid ik tot God dat hij kwetsbare, vooral ouderen, de ongeschoolden en de armen beschermt tegen deze besmettelijke ziekte. In deze kritieke situatie worden we als Kachin-kerken aangespoord om te luisteren naar de stem van God, en om niet te veel overweldigd te worden door al het nieuws op sociale media. Voor mij persoonlijk is het een aanmoediging te weten dat onze hulp van boven komt (Psalmen 121: 1-2).”

Berichten van enkele Kerk in Actie-partners

De maatregel dat bijeenkomsten met meer dan 10 mensen verboden zijn, betekent ook dat Kerk in Actie-partners veel van hun activiteiten in gemeenschappen niet meer kunnen uitvoeren.
Zo heeft Precious Stones op 23 maart moeten besluiten om haar activiteiten en bijeenkomsten in de gemeenschappen stop te zetten. Het kantoor van Precious Stones is nog wel open, maar alleen van 10.30 tot 15.30 uur, zodat mensen niet in de drukke spits hoeven te reizen. Wie thuis kan werken, werkt echter thuis.
Samen met alle klinische stafleden en adviseurs bereidt de Mae Tao Clinic(MTC) zich voor op corona. MTC heeft een actieplan opgesteld om bezoekers van de kliniek en stafleden zo goed mogelijk te beschermen en schade door het corona-virus zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
World Concern Myanmar (WMC) gaat op kleine schaal door met activiteiten, in aangepaste vorm, in de gemeenschappen waar WMC werkt. Ook deelt WMC in deze gemeenschappen voorlichtingsmaterialen en zeep uit.

Lees hier meer over de impact van het corona-virus op partners van Kerk in Actie in andere landen.

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (Birma) zijn veel Birmezen , met name etnische minderheden, de grens met Thailand over gevlucht. Kerk in Actie steunt bij de organisatie Mae Tao Clinic (MTC) het werk wat zich vooral richt op de opvang en scholing van kinderen in het grensgebied van Myanmar en Thailand. Ondanks dat de politieke en veiligheidssituatie in Myanmar aan het veranderen is, kunnen deze kinderen nog niet terug. Sommigen hebben geen ouders meer, veelal werken hun ouders ook als illegale arbeiders in Bangkok. Terug in dorpen in Myanmar zijn vaak ook nog geen voorzieningen zoals scholing, voldoende voedsel of uitzicht op een inkomen.