Brief aan minister Hugo de Jonge over vaccinatieongelijkheid: doe mee

Kerk in Actie maakt zich grote zorgen over de impact van de COVID-19-pandemie op inwoners van het zuidelijk halfrond. Daarom heeft de organisatie minister De Jonge door middel van een brief gevraagd om zich in te spannen voor een eerlijke verdeling van vaccins wereldwijd.

Nationaal en internationaal hebben de COVID-19-pandemie en de productie- en distributieongelijkheid van de vaccins een verwoestende impact op de al bestaande ongelijkheid. Ondanks een overschot aan vaccins in sommige landen op het noordelijk halfrond en een potentiële productiecapaciteit van vaccins op het zuidelijk halfrond, heeft slechts 3,1% van de mensen in landen met een laag inkomen (ten minste) één dosis gehad. Slechts 3,7 procent van de wereldwijde doses heeft Afrika bereikt. Zij die het meest gemarginaliseerd zijn, zijn het verst verwijderd van een volledige vaccinatiegraad. Daarbovenop geeft de nieuwe nadruk op booster-doses voor meer weerstand tegen het virus - in de rijke landen - een reëel risico op verder vaccinatie-uitstel van degenen die wereldwijd het meeste risico lopen. Dit is enorm oneerlijk en onrechtvaardig.

Meedoen?

Als uw gemeente wilt delen in dit geluid richting de overheid kunt u gebruik maken van de voorbeeldbrief die Kerk in Actie heeft opgesteld hiervoor. Download de brief dan hier:

Brief vaccinatieongelijkheid