Brief aan minister Hugo de Jonge over vaccinatieongelijkheid: doe mee

Kerk in Actie maakt zich grote zorgen over de impact van de COVID-19-pandemie op inwoners van het zuidelijk halfrond. Per brief is aan minister De Jonge gevraagd om zich in te spannen voor een eerlijke verdeling van vaccins wereldwijd. "Nederland kan een belangrijke rol spelen bij het beëindigen van een van de grootste grensoverschrijdende gezondheidscrisis van deze tijd."

Verwoestende impact

Zowel nationaal als internationaal hebben de COVID-19-pandemie en de productie- en distributieongelijkheid van vaccins een verwoestende impact op de al bestaande ongelijkheid. Ondanks een overschot aan vaccins in sommige landen op het noordelijk halfrond en een potentiële productiecapaciteit van vaccins op het zuidelijk halfrond, heeft slechts 3,1% van de mensen in landen met een laag inkomen (ten minste) één dosis gehad.

Ver verwijderd van volledige vaccinatiegraad

Slechts 3,7 procent van de wereldwijde doses heeft Afrika bereikt. Zij die het meest gemarginaliseerd zijn, zijn het verst verwijderd van een volledige vaccinatiegraad. Daarbovenop geeft de nieuwe nadruk op boosterdoses voor meer weerstand tegen het virus - in de rijke landen - een reëel risico op verder vaccinatie-uitstel van degenen die wereldwijd het meeste risico lopen. Dit is enorm oneerlijk en onrechtvaardig.

Doe mee

U kunt met uw gemeente dit geluid ook delen richting de overheid. Daarbij kunt u gebruikmaken van de voorbeeldbrief die Kerk in Actie heeft opgesteld. Download de brief hier:

Brief vaccinatieongelijkheid