Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona in Colombia: lockdown leidt tot toename geweld

In Colombia leidt het gedwongen thuis zitten door de lockdown geregeld tot meer fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen. Dat maakt Judith Navarro, een jonge inheemse vrouw soms wanhopig. “Maar op andere momenten voel ik me dichter bij God dan ooit.”

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

Judith, getrouwd en moeder van een tienjarige zoon, behoort tot de Zenú, een van de oorspronkelijke volken van Colombia. Ze is vrijwilliger bij Kerk in Actie-partner GemPaz, een oecumenische vrouwenorganisatie voor vredesopbouw. Als lid van de dorpsraad en begeleidster van een Vrouwen voor Vrede-kring zet ze zich in voor haar gemeenschap.

Wanhopig
“Tot de quarantaine werkte mijn man als timmerman en kreeg ik een kleine vergoeding voor mijn vrijwilligerswerk”, vertelt ze. “Maar nu we de deur niet uit mogen zitten we zonder inkomsten.” Gelukkig wonen haar ouders vlakbij en is het gezin daar dagelijks welkom om te komen eten. “Toch wisselen mij stemmingen sterk. Soms ben ik wanhopig, bijvoorbeeld als mensen in mijn omgeving het gevaar niet serieus nemen.” De berichten over toenemend fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen hebben Judith ook bereikt. “Ik ken gelukkig geen gevallen in mijn eigen omgeving, maar vrouwen vertellen me wel dat er meer verbaal geweld gebruikt wordt.”

Toenemend geweld
Judith maakt zich ook grote zorgen om haar volk, de Zenú. Hoewel de regering in 2016 een vredesakkoord sloot met de FARC, de grootste guerrillabeweging in Colombia, zijn er nog altijd veel gewapende groepen actief. Inheemse leiders (mannen en vrouwen) worden vermoord door bendes die het op hun land voorzien hebben. Het aantal conflicten lijkt in deze coronatijd te groeien, zonder dat de moorden het nieuws nog halen.

Belofte van herstel
Judith ontdekte dat de vrouwen van haar Vrouwen voor vrede-kring veel dezelfde angsten hebben. “Nu zoeken we elkaar op, het helpt om samen de problemen het hoofd te bieden. En ook al ben ik soms moedeloos, op andere momenten voel ik me dichter bij God dan ooit tevoren. Ik vind veel steun in het gebed en de belofte van herstel in Jeremia 33 geeft mij kracht.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)