Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona in de Golf: “Gods genade in deze crisis hebben we allemaal nodig”

Arbeidsmigranten in de Golfstaten zijn een van de meest kwetsbare groepen ter wereld in de coronacrisis. In labor camps - arme achterstandswijken - wonen ze hutje mutje op elkaar met soms wel 10 mensen in veel te kleine kamers. Velen verloren hun baan. Kerk in Actie medewerkers Wilma Wolswinkel en Tineke van der Stok bezochten in februari - voor de crisis - enkele labor camps. “We moeten er niet aan denken wat deze mensen overkomt als het coronavirus hier doordringt.”

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

Miljoenen arbeidsmigranten uit met name Azië en Afrika werken in de Golfregio om geld te verdienen voor hun families thuis. Door dalende olie-inkomsten, grenzen die gesloten werden en de lockdowns verdween veel werkgelegenheid als sneeuw voor de zon. Veel arbeidsmigranten verloren hun baan en dus ook hun inkomsten. In diverse landen in de Golf gaan stemmen op om arbeidsmigranten terug naar huis te sturen en het werk door eigen inwoners te laten doen. Oman heeft de publieke sector al gevraagd dit in werking te stellen, Saoedi-Arabië heeft ook al plannen dit te gaan doen. De toekomst van arbeidsmigranten staat op het spel.

Lege schoolbussen
Wilma en Tineke waren in februari op uitnodiging van het Bijbelgenootschap in de Golfregio en zagen het werk in Koeweit, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten met eigen ogen. Het is moeilijk voor te stellen dat de omstandigheden van arbeidsmigranten nu nog zoveel zwaarder zijn als ze toen al waren. “We vonden het toen al confronterend hoe arbeidsmigranten dicht op elkaar leven in labor camps,” vertelt Tineke. “De armoedige omstandigheden maakten diepe indruk op ons. In Dubai ontmoetten we vrouwen die iedere dag schoolbussen en schoolgebouwen schoonmaken en kinderen van en naar school begeleiden. Met 1100 vrouwen werkten ze voor het hetzelfde bedrijf en woonden bij elkaar in veel te kleine ruimtes,” blikt Tineke terug. De foto die pas geleden per mail binnenkwam sprak boekdelen. “Op de foto staan de bussen leeg en werkloos geparkeerd. Scholen zijn ook daar gesloten en dat betekent ook wat voor de vrouwen. Zij kwamen naar de Golf om geld te verdienen voor hun kinderen die ze in India moesten achterlaten. Als je bedenkt dat ze nu waarschijnlijk geen inkomsten meer hebben, dan gaat dat ons aan het hart.”

Karuna en corona
Arbeidsmigranten geven ondanks alles de hoop niet op. “Deze tijd is niet vol van corona maar van karuna,” vertelde de Indiase Prasad aan mensen van het Bijbelgenootschap. ’Karuna’ betekent ‘genade’ in het Telugu, een Indiase taal. “God geeft ons in deze crisis de kans terug te keren naar Hem.” Dit bracht het Bijbelgenootschap op het idee om een nieuw boekje uit te geven, genaamd ‘Corona en God´s Karuna’ (Corona en Gods genade). “In het boekje laten we zien wat de tegenstellingen zijn tussen de coronatijd waarin we nu leven en van Gods koninkrijk,” vertelt Hrayr Jebejian, directeur van het Bijbelgenootschap in de Golf. Het Bijbelgenootschap leverde eerder al kritiek op de zware omstandigheden waarin arbeidsmigranten werken en het leed van zovelen. “Het coronavirus houdt geen rekening met arm én rijk, het treft iedereen,” aldus Hrayr, “zelfs de sterksten zijn nu zwak. We willen arbeidsmigranten laten zien dat er een God is die iedereen op de knieën kan krijgen, maar ze ook weer optilt.” Met de uitgave van het boekje wil het Bijbelgenootschap perspectief bieden aan iedereen in de Golf.

“Door de coronamaatregelen zijn al onze boekwinkels in de Golfregio gesloten,” vertelt Hrayr. “Daarom bieden we het boekje nu in PDF-versie aan en sturen het door via Whatsapp.” Ook is er een audioversie gemaakt, omdat 2 op de 5 Telugusprekende arbeidsmigranten niet kan lezen of schrijven. Er zijn nu al zo´n 10.000 exemplaren verspreid. “Het is nu de beurt aan de migranten zelf - en hun voorgangers - het verder door te sturen.”

Vertrouwen op God 
Hrayr, zelf al maanden in Koeweit waar een lockdown geldt van 22 uur per dag, moet soms vechten tegen de teleurstelling. “Door de lockdown kunnen kerken de arbeidsmigranten in de labor camps nu niet bereiken en ze bijstaan. We hebben allemaal Gods genade nodig in deze pandemie.” Het vertrouwen op God geeft hem kracht, en ook vele arbeidsmigranten in de Golf. Een van ons vertelde dat hij zich vasthoudt aan de tekst in Romeinen 8: “Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? Zal Hij die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met hem niet alles schenken?"

Tineke: “Het geloof van christenen in de Golf, wat zo puur en echt is, zal me altijd bijblijven. Ondanks de zware omstandigheden van zoveel arbeidsmigranten, blijven ze rotsvast op God vertrouwen. Een vrouw vertelde me tijdens de reis: “Als je niet voor, achter of naast je kunt kijken, dan kun je alleen nog maar omhoog kijken”. Dat geldt nu in het bijzonder: God´s karuna, Zijn genade, hebben we allemaal nodig.”

Kerk in Actie steunt het werk van het Bijbelgenootschap in de Golf, ook in de coronacrisis. Lees alles hierover op kerkinactie.nl/bijbelingolfstaten.

Op de foto: lege schoolbussen in Dubai

 

Over dit project

Hoewel het aantal christenen in het Midden-Oosten in snel tempo afneemt, is een tegenovergestelde trend zichtbaar in de Golfstaten. Hier groeit de kerk door de grote toestroom van arbeidsmigranten uit landen als India, Nepal, Sri Lanka, Ethiopië en de Filippijnen. De meesten van hen kunnen niet lezen en schrijven, maar willen wel graag meer leren over de Bijbel.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)