Corona in Israël bemoeilijkt werk partners Kerk in Actie: “We blijven hopen op betere tijden”

De zorgen om een nieuwe opleving van het coronavirus in Israël nemen toe. Het snel groeiende aantal coronabesmettingen zorgt ervoor dat net versoepelde maatregelen weer teruggedraaid worden. Deze tweede golf is volgens experts heviger dan de eerste van een paar maanden geleden. Het werk van Kerk in Actie partners in Israël wordt hierdoor erg bemoeilijkt. “We blijven hopen op betere tijden,” aldus Bernard Sabella van partnerorganisatie DSPR.

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

“Een duidelijke visie van de overheid over een gezamenlijke aanpak ontbreekt, we zijn erg dichtbij een complete lockdown als je het mij vraagt,” vertelt Hussam Elias, directeur van de afdeling van DSPR in Galilea, waar Kerk in Actie een aantal jongerenprojecten steunt. “Er zijn veel restricties maar deze blijken niet effectief in de bestrijding van het coronavirus. Dagelijks nemen de besmettingen in grote aantallen toe.”

Christelijke jongeren ontmoeten elkaar

Dat heeft ook gevolgen voor het werk van de partners van Kerk in Actie in Israël. Hussam: “We hadden goede gesprekken met de Orthodoxe Kerk in Nazareth die gastheer zou zijn voor ontmoetingen tussen oecumenische christelijke jongeren uit verschillende kerken. Maar door het mogelijke besmettingsgevaar wilden we jongeren niet vragen om deel te nemen. Deze ontmoetingen hebben het meeste effect als ze face-to-face plaatsvinden. Via Zoom wilden we dat niet doen, omdat de jongeren elkaar nooit eerder ontmoet hebben. Zodra deze nieuwe coronagolf weer afneemt, hopen we verder te gaan met de voorbereidingen.

Ook het interreligieuze project op scholen dat gericht is op dialoog en verzoening ligt stil. “We mogen scholen niet meer in voor het eind van het schooljaar 2019/2020. We gaan wel verder met het werven van mensen voor dit project. Dat kunnen we grotendeels via Zoom-afspraken regelen.”

Hussam hoopte dat hij positiever nieuws kon melden, maar helaas heeft de pandemie impact op al het werk dat we doen op het moment. “We geven niet op. We blijven geloven dat we de dingen die we gepland hebben kunnen gaan uitvoeren, maar voorzichtigheid blijft geboden.”

Voorzichtigheid blijft geboden

Dr. Bernard Sabella op het hoofdkantoor van DSPR in Oost-Jeruzalem: “Overal waar we gaan en staan hier is voorzichtigheid geboden. We moeten mondmaskers dragen, onze handen wassen en afstand bewaren. Zowel in Israël als in Palestina is de situatie hetzelfde. Het aantal besmettingen stijgt weer snel.”

Medewerkers van de DSPR in Jeruzalem en in Nazareth werken gewoon op kantoor. Er geldt daar geen lockdown zoals die er in de eerste coronagolf was. De Palestijnse Autoriteit kondigde wel een lockdown van 5 dagen af. “Als de lockdown op de West Bank voortduurt, heeft dit zeker impact op onze activiteiten daar,” aldus Sabella. “In Israël lijkt het of we ons werk gewoon kunnen blijven doen. Het beleid van de overheid richt zich nu op regionale lockdowns bij lokale uitbraken. Als het aantal besmettingen in een regio stijgt, dan kan dat gebied worden afgesloten. We hopen en bidden dat dit beleid zijn vruchten gaat afwerpen.”

Moeilijke tijd

Sabella: “We blijven optimistisch, maar realiseren ons dat we ons steeds aan de veiligheidsvoorschriften zullen moeten houden. Ik hoop dat mensen de instructies blijven opvolgen, voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen. We zien ook hier dat afstand houden moeilijk is, vooral nu midden in het bruiloftenseizoen in zowel Israël als Palestina. Sommigen houden dan geen rekening met de voorschriften en dan zie je dat het aantal besmettingen weer toeneemt.”

Kerk in Actie steunt het werk van partners als DSPR in het Midden-Oosten.

Corona. Al ruim een jaar lang zet dit virus de wereld op zijn kop. Maar waar we in Nederland hoopvol uitkijken naar betere tijden, zitten in veel landen mensen nog steeds zonder inkomen en sociaal vangnet, en lijden ze honger. Er is daar nog lang geen licht aan het eind van de tunnel. Daarom gaan we door met coronahulp. Doet u mee? Uw steun blijft dringend nodig!