Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona in Israël: ‘Het bijwonen van een begrafenis via Zoom was hartverscheurend'

Sarah Bernstein is directeur van het Rossing Center, een partnerorganisaties van Kerk in Actie, die via educatie, bijeenkomsten, onderzoek en dialoog bouwt aan respect en gelijkheid tussen joden, christenen en moslims. Zij vertelt hoe zij de coronaperiode, waarin al meerdere religieuze feesten werden gevierd, ervaart.

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

Sarah: “Deze week heb ik voor het eerst een begrafenis via Zoom bijgewoond. Het was hartverscheurend om te zien hoe een vriend van mij in Londen zijn moeder op afstand begroef, ook al was de begrafenisdienst intens ontroerend. Aan de andere kant: zonder corona had ik vanuit Jeruzalem nooit een begrafenis in Londen kunnen bijwonen.

Grimmige realiteit
Hier in Israël is het ergste van deze crisis ons gelukkig bespaard gebleven, maar het is ontnuchterend om de grimmige realiteit te zien op zoveel andere plekken op de wereld. Gelukkig word ik enorm bemoedigd door wat we als Rossing Center doen. Onze medewerkers hebben hard gewerkt om al onze activiteiten online aan te bieden. Vorige week heb ik voor het eerst weer een persoonlijke ontmoeting bijgewoond, met de burgemeester van Ramla. Dat laat zien dat we langzaamaan uit de meest extreme vorm van deze crisis komen. Volgende week organiseren we ook weer persoonlijke ontmoetingen en bijeenkomsten voor onze studenten, dat is ook een positief teken.

Traditie verbindt
Joden, christenen en moslims hebben hun feesten, zoals Pesach, Pasen en Ramadan, de afgelopen tijd onder extreme omstandigheden moeten vieren. Ook het Wekenfeest (red: waarbij de Joden de ontvangst van de Wet op de Sinaï vieren, en dat samenvalt met ons Pinksteren) hebben we vanuit huis gevierd. We tellen altijd samen de dagen af van Pesach naar het Wekenfeest. Zo bereiden we ons er figuurlijk op voor om de berg Sinaï op te gaan en de Thora te ontvangen. Dit jaar kwamen leden van onze synagoge iedere dag een paar minuten online bij elkaar om daar af te tellen. Het Wekenfeest zelf hebben we als gezin wel aan dezelfde tafel gevierd, in groot contrast met de sederavond die we via Zoom hebben gevierd. Ik hoop en bid dat we volgend jaar onze feesten weer samen kunnen vieren, maar heb ook ervaren dat de verbinding met traditie, met het verleden en de toekomst, met de materiële en de metafysisch wereld en met onze gemeenschap, zelfs op afstand, mij een anker, kracht en houvast hebben gegeven in deze uitdagende periode.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)