Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona in Latijns-Amerika: het ergste moet nog komen

Lang bleef Latijns-Amerika het ergste coronaleed gespaard, maar sinds maart houdt het virus ook hier gehoorlijk huis. Het Zuid-Amerikaanse Ecuador lijkt het ‘Wuhan van Latijns-Amerika’: de doden blijven er op straat liggen vanwege een tekort aan mortuaria. De verwachting is dat het ergste in Latijns-Amerika nog moet komen.

Het aantal besmettingen en doden in Latijns-Amerika is lager dan in Europa en China, maar de epidemie bevindt zich hier nog in vroeg stadium en de reële cijfers liggen mogelijk veel hoger. Bovendien zijn gevolgen op sommige plaatsen nu al catastrofaal. In veel landen stonden gezondheidssystemen al onder grote druk en sociale vangnetten zijn er nauwelijks. De naar schatting 140 miljoen latino's met informele beroepen zoals straatverkoper of huishoudelijke hulp, kunnen niet thuiswerken. In diverse landen geldt een lockdown, waardoor mensen zonder inkomen en zonder eten zitten. Ook is de kans reëel dat de tegenstellingen in Latijns-Amerika, nu al het continent met de grootste sociale ongelijkheid, nog verder verscherpen.

Lees hier welke impact de epidemie heeft in vier landen waar Kerk in Actie actief is: Colombia, Cuba, Guatemala en Nicaragua.

Colombia
In Colombia werd de eerste coronabesmetting vastgesteld op 6 maart. Nu, half april, telt het land 2.500 besmettingen en 131 doden. Sinds 24 maart is het land in lockdown. Per gezin mag één lid de straat op voor een beperkt aantal doeleinden, bijvoorbeeld boodschappen doen.
Ondanks de quarantaine gaat het geweld tegen bijvoorbeeld sociale leiders en mensenrechtenactivisten gaat onverminderd door. Verschillende ngo's waarschuwen dat doodseskaders misbruik zullen maken van de lockdown om hun positie in conflictzones te versterken. Een lichtpunt is dan weer dat de extreemlinkse guerrilleros van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) in april hun wapens neerleggen en daarmee gehoor geven aan de oproep van VN-baas António Guterres: "Stop de oorlog en vecht tegen de ziekte."

Partners van Kerk in Actie hebben hun programma-activiteiten moeten stoppen. Zij zijn zeer bezorgd over de risico´s van de pandemie voor de kwetsbare groepen waar ze mee samenwerken, bijvoorbeeld arme mensen in sloppenwijken.

Cuba
Cuba telt 639 coronabesmettingen en 24 doden. Het land heeft vooralsnog alleen maatregelen genomen tegen toeristen: buitenlanders mogen Cuba niet inreizen, alleen uit, en toeristen moeten in hun hotel blijven.
Cuba heeft al wel een belangrijke rol gespeeld in de coronacrisis. De afgelopen decennia stuurde Cuba al medisch personeel naar andere delen van de wereld, bijvoorbeeld in 2014 om de ebola-epidemie te bestrijden. In deze coronacrisis heeft Cuba medisch personeel gestuurd naar de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije, maar ook naar Angola en een tiental Caribische staten zoals Suriname en West-Indië. Cuba kent zelf echter ook grote uitdagingen, zoals een tekort aan medische voorzieningen, slechte sanitaire omstandigheden en een van de oudste populaties van Latijns-Amerika. Een kwart van de bevolking wordt beschouwd als risicogroep, en het slechte gezondheidssysteem kan leiden tot een hoog dodental. De Cubaanse economie bevond zich al in een crisis en wordt nu verder bedreigd, onder meer door het stilvallen van het toerisme.

Kerk in Actie-partner CCRD heeft besloten om vanuit huis te werken. Het SET (theologische seminarie) heeft besloten om het seminarie tijdelijk te sluiten: alle studenten zijn naar huis afgereisd. Lees ook het blog van Hans Spinder en Wil Arts die 31 maart uit Cuba terugkwamen. 

Guatemala
In Guatemala werd de eerste besmetting vastgesteld op 13 maart. Inmiddels staat de teller op 172 besmetting en 5 doden. De Gautemalteekse overheid heeft kort daarop een avondklok en een reisverbod ingesteld. Sinds zondag 22 maart mogen mensen tussen 16 uur ’s middags en 4 uur in de ochtend niet meer buiten de deur komen. Reizen in en uit Guatemala door de lucht of over zee is niet meer mogelijk. De – vrij abrupt ingevoerde - maatregelen overweldigden veel burgers die slecht waren geïnformeerd over de wereldwijde ontwikkeling van het virus. Veel mensen hebben maar beperkte toegang tot internet. Veel arbeiders worden inmiddels niet meer uitbetaald. Daar komt bij dat 70% van de bevolking werkzaam is in de informele sector en daar staat alles praktisch stil. Geen werk betekent geen voedsel. De afgekondigde maatregelen zijn vooral ingegeven door de belangen van de economische elite, weinig rekening houdend met de gevolgen voor de arme bevolking.

De medewerkers van Kerk in Actiepartner Cedepca werken vanuit huis. Alle lessen en cursussen die zij geven, zijn uitgesteld.

Nicaragua
In Nicaragua werd op 18 maart de eerste corona-besmetting vastgesteld. Op dit moment telt het land 4 besmettingen en 1 dode. De overheid heeft nog geen maatregelen genomen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Wel lijkt overheid slecht voorbereid op een dergelijke crisis.

Medewerkers van Kerk in Actie-partner CEPAD werken vanuit huis. Ze proberen op de hoogte te blijven van de situatie in de dorpen en kerken waar ze mee samenwerken. Sommige kerken hebben besloten om te sluiten. Anderen blijven open voor mensen die willen bidden

[bronnen: VRT, de Nuenenesekrant, Wikipedia] 

Over dit project

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In Bogotá zet een stichting zich in voor kinderen en jongeren in een achterstandswijk vol criminaliteit. De medewerkers bieden hen een veilige plek en een toekomst. De kinderen leren samenwerken, conflicten oplossen, krijgen begeleiding om schooluitval te voorkomen en leren wat hun rechten zijn.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)