Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Corona in Moldavië: een theelepel zout als dank voor een bezoek

“Een van onze vrijwilligers bezocht onlangs een oudere vrouw die al twee weken alleen thuis zat, zonder eten,” vertelt Tamara Adasan, directrice van Kerk in Actie-partnerorganisatie Home Care in Moldavië. In dit armste land van Europa is het aantal corona-besmettingen, vergeleken met Nederland, laag, maar er is wel een strenge lockdown. Hierdoor zitten veel ouderen eenzaam en zonder voedsel thuis. Tamara Adasan vertelt hoe ze ondanks alle schrijnende verhalen toch hoop houdt.

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

 

Huilend op een hekje
Tamara vertelt dat de oude vrouw voor de coronacrises hulp kreeg van een social werker en van haar buren. "De afgelopen weken durfde niemand haar echter te bezoeken, uit angst voor besmetting. De vrouw zat twee weken alleen thuis. Ze at de spaarzame restjes die ze nog in huis had en was de wanhoop nabij.” Toen de oude vrouw de vrijwilligster aan zag komen, begonnen haar ogen te glimmen van blijdschap. Tamara: “De vrouw wilde haar bezoekster een cadeautje geven om haar te bedanken. De vrijwilligster zei herhaaldelijk dat dat beslist niet nodig was. Toch pakte de vrouw een theelepel zout, verpakte dat in een oude krant en gaf het liefdevol aan de vrijwilligster. Het was het enige dat de vrouw te geven had. Toen de vrijwilligster in de ogen van de oude dame keek, kon ze niet langer weigeren. Ze nam de krant aan, liep het pad af en heeft op een hekje minuten lang gehuild.”

Hoop houden
Ondanks alle schrijnende verhalen blijft Tamara op God vertrouwen. “God zegt dat alles goedkomt, en ik geloof Hem. Het geeft me rust om de Bijbel te lezen en te bidden. God heeft ons nooit dagen zonder pijn en verdriet belooft, maar Hij laat ons nooit alleen. Mijn geloof helpt mij om de handen uit te strekken naar hen die in nood zijn. Dat zijn immers de mooiste handen: handen die helpen, troosten en verzorgen."

Help mee
De kerk in Moldavië laat ouderen niet alleen. Vrijwilligers gaan bij hen op bezoek en helpen met bijvoorbeeld voedselpakketten. Help de kerk in Moldavië om te zien naar ouderen, zodat zij #nietalleen zijn. Maak een gift over op NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. “Moldavië- nietalleen” of online via kerkinactie.nl/corona.

Ouderen in Moldavië op tv
Op zaterdag 9 mei zendt EO Metterdaad een special uit over de gevolgen van corona voor ouderen in Moldavië en over de hulp die Home Care biedt (17.10 uur, NPO2).

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)