Coronacrisis in Colombia maakt mensen radeloos: “Kunnen we onze kinderen nog wel te eten geven?”

Ook in Colombia een lockdown van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Grenzen zijn dicht, scholen gesloten en veel mensen kunnen niet naar hun werk. Daardoor hebben ze geen inkomen en kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden. Yessica Arroayave (37) uit de Colombiaanse havenstad Buenaventura en haar man raakten allebei hun baan kwijt. Ze maakt zich grote zorgen of ze hun drie kinderen straks nog wel te eten kunnen geven.

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

Buenaventura, de belangrijkste havenstad van Colombia, heeft zwaar geleden door de jarenlange burgeroorlog in het land. Ook na het sluiten van de vredesakkoorden slaagt de regering er nog altijd niet in de rust en veiligheid in de stad te waarborgen. Buenaventura wordt geterroriseerd door gewapende bendes en er is een grootschalige drugshandel. De coronacrisis kwam nog bovenop alle problemen die er al zijn.

Enorm veel zorgen
Yessica woont met haar gezin in Buenaventura. Jarenlang werkte ze als lerares op een particuliere school. Half maart werd de school gesloten als gevolg van de coronamaatregelen. “Vanaf het moment dat we in quarantaine moesten is ons leven compleet veranderd”, vertelt Yessica. “Mijn salaris werd betaald door de ouders van de leerlingen, en dat is gestopt nu de school dicht is.” Ook het werk van Yessica´s man stopte. “Van de ene op de andere dag zaten we zonder inkomsten. Ik maakte me enorm veel zorgen, want hoe zouden we onze kinderen te eten kunnen blijven geven en de huur en onze leningen betalen?” Yessica voelde zich verdrietig en gestresst door de situatie. “Ik wilde juist sterk zijn voor mijn man en kinderen. Het is een vermoeiende tijd. Als vrouw heb ik zoveel taken thuis: echtgenote, moeder, psychologe, manager, schoonmaakster, lerares, noem maar op.” Haar geloof gaf Yessica steun in deze onzekere tijd. “Ik bad meer dan ooit en een bijbeltekst in Jozua 1:9 gaf me moed. Daar staat ‘Ik gebied je dus: wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de Heer, je God, staat je bij.’ Dat veranderde mijn houding in de crisis.

Andere bron van inkomsten
Omdat de scholen in Colombia voorlopig nog dicht blijven is Yessica op zoek gegaan naar een nieuwe bron van inkomsten. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en maakt nu fruitsalades en maaltijden die ze via haar telefoon verkoopt en kan zo ook haar eigen gezin blijven voeden.

Al ruim voor de coronatijd was Yessica lid van de plaatselijke vrouwen-voor-vrede kring van Gempaz, partner van Kerk in Actie. De kring is voor Yessica een toevluchtsoord waar ze even op adem komt en spiritueel wordt gesterkt. Ze hoopt dat de activiteiten van haar kring weer snel van start kunnen gaan. “Ik mis de bijeenkomsten heel erg. In onze wijk is het geweld tegen vrouwen gegroeid. Er zijn vrouwen gestorven door geweld van hun partner en hun aantal is de laatste tijd toegenomen.”

Foto: EFE Colombia (protesten tegen gevolgen lockdown Colombia)

In Colombia was vijftig jaar lang een burgeroorlog gaande. Dit conflict tussen rijk en arm veroorzaakte 220.000 doden, meer dan 5 miljoen ontheemden en 15 miljoen armen op een bevolking van 50 miljoen. Op dit moment leeft tien procent van de bevolking nog steeds in extreme armoede. Veel vrouwen en gezinnen zijn nog steeds getroffen door het geweld. Hoe kunnen slachtoffers en daders straks weer samenleven? Meer dan honderd vrouwen met verschillende kerkelijke achtergronden hebben de handen ineen geslagen zich in te spannen voor vrede en verzoening.