Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Coronacrisis slaat genadeloos hard toe in de Golf

Arbeidsmigranten in de Golfregio worden in deze coronacrisis keihard getroffen. Door dalende olie-inkomsten en lockdowns in de landen verliezen velen hun baan en zitten noodgedwongen dicht op elkaar gepakt in overvolle labour camps, de achterbuurten waar ze in armoedige omstandigheden met vaak wel acht mensen op een klein kamertje wonen. De wanhoop is groot: “We zijn niet bang voor het coronavirus, maar dat we straks van de honger omkomen.”

Help een stille coronaramp voorkomen! Doneer online

Arbeidsmigranten in de Golf kunnen geen kant op. Veel banen gaan verloren en naar huis gaan zit er niet in. Landen hebben hun grenzen gesloten en vliegtuigen staan aan de grond. Noodgedwongen verblijven ze in de labour camps, dichtbevolkte wijken in de achterbuurten van de Golfstaten. De meesten delen een klein kamertje soms wel met zijn achten. Stromend water is er niet op de kamers, wassen moet bij de paar gezamenlijke wasgelegenheden die er zijn. Hygiënemaatregelen kunnen nauwelijks genomen worden. Social distancing lukt niet in krappe gangen en veel te kleine kamers.

Honger dreigt
Nu het coronavirus zich in de Golf verspreidt en ook de labour camps bereikt, worden sommige wijken uit voorzorg helemaal afgesloten. Arbeidsmigranten kunnen letterlijk geen kant meer op. Als het virus binnenkomt, zullen velen besmet worden. Nog meer aanwezig is de angst voor de honger. “Als we geen werk meer hebben, en dus geen geld, kunnen we straks geen eten meer kopen,” zegt een van hen.

Dr. Hrayr Jebijian, directeur van het bijbelgenootschap in de Golf, deelt die angst. Hij is érg bezorgd over de situatie in de kampen. “Het is een regelrechte ramp als het coronavirus in de kampen gaat toeslaan. Voor arbeidsmigranten is het sowieso al een zware tijd. De angst regeert, vooral voor verlies van hun baan en dus inkomen. Families in het thuisland zijn financieel afhankelijk van hen. De toekomst wordt zo heel onzeker.”

Boodschap van hoop
Met de uitgave van het boekje “Corona & Gods Karuna (genade)” steekt het bijbelgenootschap arbeidsmigranten een hart onder de riem. “Een boekje met een bijbelse boodschap van hoop in deze moeilijke tijd,” aldus Hrayr. "Jezus zegt immers zelf: Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld. Maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.” Er komt ook een audioversie voor de vele arbeidsmigranten die niet kunnen lezen en schrijven. De coronacrisis laat ook het bijbelgenootschap zelf niet ongemoeid. Alle boekwinkels van het bijbelgenootschap zijn noodgedwongen dicht. Al meer dan een maand zijn er helemaal geen inkomsten. Hrayr: “Ons werk in de Golf wordt hoofdzakelijk gefinancierd vanuit deze inkomsten en dat valt nu helemaal weg. We weten niet of we ons werk wel kunnen blijven doen.”

Troost uit de Bijbel
Ds. Babu Ganta werkt bij het bijbelgenootschap in Dubai. Ieder jaar traint hij honderden voorgangers van traditionele en migrantenkerken in storytelling, een mondelinge bijbelvertelmethode. Een ideale oplossing voor arbeidsmigranten die niet kunnen lezen en schrijven en zo toch bijbelverhalen horen. Door de coronacrisis kunnen deze trainingen nu niet doorgaan. Babu gaat niet bij de pakken neerzitten en vindt nieuwe manieren om voorgangers online te trainen. “Er is grote behoefte onder hen om bijbelverhalen te blijven delen in deze tijd,” vertelt Babu. Zelf vindt hij ook troost en hoop in de Bijbel. "Psalm 23:4 spreekt me bijzonder aan: Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij, uw stok en uw staf geven mij moed.”

Stille coronaramp
Corona: een ramp van ongekende omvang. In veel landen zoals de Golfstaten lijkt het aantal besmettingen beperkt. Tegelijkertijd voltrekt zich hier door de verplichte lockdowns een ramp die nog veel grotere gevolgen kan hebben. Niet kunnen werken betekent geen inkomsten, geen eten. Ziekte, honger en dood dreigen. Kerken staan op zodat mensen niet omkomen. Kom in actie en help een stille coronaramp voorkomen. Alle informatie is te vinden op kerkinactie.nl/corona

Als bron van dit artikel is o.a. een artikel uit Trouw gebruikt.

Over dit project

Hoewel het aantal christenen in het Midden-Oosten in snel tempo afneemt, is een tegenovergestelde trend zichtbaar in de Golfstaten. Hier groeit de kerk door de grote toestroom van arbeidsmigranten uit landen als India, Nepal, Sri Lanka, Ethiopië en de Filippijnen. De meesten van hen kunnen niet lezen en schrijven, maar willen wel graag meer leren over de Bijbel.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)