Help een stille coronaramp in Moldavië voorkomen

In Moldavië lijkt het aantal coronabesmettingen lager dan in West-Europa. Toch dreigt hier een ramp die nog veel grotere gevolgen kan hebben. Door de maatregelen van de overheid kunnen mensen niet werken en dat betekent geen geld en geen eten. De komende weken delen we verhalen van nood, maar ook van hoop uit Moldavië.

Help mee om een stille coronaramp in Moldavië te voorkomen. Geef ook!

Gevolgen voor ouderen zeer zorgwekkend

De situatie is kritiek. Ouderen die geholpen werden door hun buren, worden nu alleen gelaten en krijgen alleen nog hulp van een aantal zorgmedewerkers. En dat alleen in de regio's waar zulke zorg al georganiseerd was. Men is erg bezorgd over het grote aantal zorgvragen, ouderen die nu eenzaam thuis dood kunnen gaan en omdat er niet genoeg desinfecterende materialen beschikbaar zijn. Mondkapjes en handschoenen zijn erg duur en nergens verkrijgbaar.

Persoonlijke verhalen

Kerken willen hulp bieden

Uit Moldavië komen schrijnende verhalen van ouderen die door de coronamaatregelen alleen en zonder voedsel zitten. Kerken en christenen in Moldavië laat hen niet alleen. Ze gaan bij hen op bezoek en zorgen voor hen, bijvoorbeeld met voedselpakketten. Help de kerk in Moldavië om te zien naar ouderen, zodat zij niet alleen zijn. Dit kan in ieder geval door samen met hen dit gebed te bidden.

Helpt u mee om de last van ouderen in Moldavië te verlichten?

Welke hulp willen we bieden in Moldavie:

• (Thuis)zorg voor ouderen zoveel mogelijk op peil houden, met beschermende maatregelen
  • Beschermende kleding, mondkapjes en handschoenen voor thuiszorgers en verpleegkundigen
  • Contact met ouderen via telefoons, soms zelfs internet, of bezoek op afstand
  • Voedselpakketten langsbrengen

Bedankt voor uw gift!

Door hoge werkloosheid en armoede in Moldavië, werkt ongeveer een kwart van de bevolking in het buitenland. Ouderen én kinderen blijven dikwijls alleen achter, er is niemand die voor ze zorgt. Alleenstaande ouderen worden hard getroffen door de economische crisis, kunnen niet in hun eigen levensonderhoud voorzien en kinderen groeien op zonder of met weinig ouderlijk toezicht.