Help een stille coronaramp in Rwanda voorkomen

In Rwanda lijkt het aantal coronabesmettingen lager dan in Europa. Toch dreigt hier een ramp die nog veel grotere gevolgen kan hebben. Door de maatregelen van de overheid kunnen mensen niet werken en dat betekent geen geld en geen eten. De komende weken delen we verhalen van nood, maar ook van hoop uit Rwanda.

Help mee om een stille coronaramp in Rwanda te voorkomen. Geef ook!

Voedsel verstrekken

De Rwandese overheid en sociaal bewogen rijkere mensen verstrekken voedselpakketten aan de armen. De Rwandese kerk heeft haar leden opgeroepen om ook te helpen: “Je hoeft niet veel te bezitten om te kunnen helpen, maar wel een hart vol liefde voor Gods kinderen”. Sommigen delen hun oogst (bonen, maïs, aardappelen), soms via de kerk maar vaak via familie en buren. Anderen geven geld of houdbare gekochte etenswaren, zoals rijst, suiker en maïsmeel voor pap. De kerk let vooral op mensen met een beperking.

Het kerkelijk leven is veranderd

Predikanten, pastores en gemeenteleden houden contact met elkaar via sociale media (WhatsApp). Mensen die in de steden wonen hebben meestal een smartphone. De kerkdiensten worden op YouTube gezet en vervolgens rondgestuurd naar gemeenteleden. Bijbelstudiegroepen waarbij zo'n tien families bij elkaar kwamen, kunnen nu niet doorgaan. Men onderhoudt nu telefonisch contact met elkaar. Maar in afgelegen dorpen is dat heel anders. Daar zijn ook de voorgangers arm en volledig afhankelijk van de bijdragen van hun gemeenteleden, die hen nu niets kunnen geven.

Men put troost uit Psalm 91: 1-4

In donkere angstige tijden, waarin we niet weten wat ze moeten zeggen vanwege het hoge aantal doden, vertelt Psalm 91 ons dat we op God mogen vertrouwen ondanks alle gevaar en uitdagingen: “Als je bescherming zoekt bij God, ben je helemaal veilig. Bij Hem kun je schuilen. Op hem kun je vertrouwen. Hij redt je van dodelijke ziektes. Hij beschermt je onder Zijn vleugels. Zijn trouw beschermt je als een schild en een pantser.” Met al onze zorgen en angsten kunnen we bij Hem beschutting vinden en herboren verder gaan.

Bid met hen mee.

Welke hulp willen we bieden in Rwanda?

Helpt u mee de last van mensen in Rwanda te verlichten?

• We bieden voedselpakketten aan arme gezinnen

Bedankt voor uw gift!

In het kleine dichtbevolkte Afrikaanse land Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. Omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Met de genocide van 1994 nog vers in het geheugen, is er nog veel onderling wantrouwen tussen inwoners. Rwandese diaconessen ondersteunen de armste boerengezinnen in hun regio: de zusters trainen ieder jaar 150 boeren en boerinnen. Zij kunnen hun gezinnen beter voeden en verdienen voldoende geld om hun kinderen naar school te laten gaan.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)