Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Delta plukt peren voor Indonesië

De ZWO-commissie in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge (Zeeland) organiseerde in september voor de derde keer een Perenpluk. Vrijwilligers plukken peren voor de verkoop, met de opbrengst worden projecten in Indonesië ondersteund.

In Kapelle-Biezelinge (Zeeland) is in september 2021 de jaarlijkse ZWO-Perenpluk gehouden. De plaatselijke ZWO-commissie, een samenwerking tussen de Hervormde Gemeente Kapelle en de Protestantse Gemeente Kapelle-Biezelinge-Eversdijk (de Mozeskerk), organiseerde deze Perenpluk voor het derde opeenvolgende jaar.

De Perenpluk werd georganiseerd in samenwerking met een fruitteler die het perceel peren ieder jaar ter beschikking stelt en de ZWO-commissie het vertrouwen geeft de pluk te organiseren.

De fruitkweker biedt alle benodigde ondersteuning bij de pluk, vrijwilligers zorgen dat de peren geoogst worden. Sommige vrijwilligers nemen daar met veel plezier een paar snipperdagen voor op, anderen komen één dagdeel plukken – alles is goed. Jong en oud kan meedoen, al zijn de plukkers zijn voor een groot deel (ruim) 50+… 

Het plukloon – een bedrag per kilo, vastgesteld door de fruitkweker, gaat naar het goede doel dat is vastgesteld door de ZWO-commissie. Dit jaar – met een relatief magere oogst in kilo’s, veroorzaakt door het koude voorjaar – was de opbrengst EUR 6.250,=. Vanuit die opbrengst worden onder meer de projecten van Delta voor Indonesië gesteund.

Naast deze prachtige financiële opbrengst is er een mooie bijvangst: verbinding, saamhorigheid en veel gezelligheid. Plukken en praten gaat prima samen! Ook deze pluk werd, net als voorgaande jaren, afgesloten met een leuke herinnering voor de vrijwilligers: een potluck-dinner in de boomgaard, waar op ludieke wijze de opbrengst van de actie bekend werd gemaakt.