Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Doe mee aan Tafels van Hoop, de langste tafel van Nederland, op 18 december

Ruim vijftig kerken en drieduizend deelnemers deden afgelopen jaar mee aan de landelijke actie ‘Tafels van Hoop’, waarmee Kerk in Actie vluchtelingen een hart onder de riem wil steken. In totaal vormden zij 3092 meter aan tafel. Op dinsdag 18 december, de internationale dag van de migrant, vindt de tweede editie plaats. Vluchtelingen en kerkleden eten die dag aan de langste tafel van Nederland.

De actie maakt deel uit van de kerstcampagne voor vluchtelingenkinderen, ´Geef licht aan kinderen in de knel´. Wereldwijd zijn er meer dan 67 miljoen mensen op de vlucht. Meer dan de helft van hen is kind. Overal ter wereld zetten kerken zich in voor de opvang van deze mensen. Ook in Nederland.

De Gereformeerde Kerk in het Friese Twijzelerheide deed al mee aan de actie. Er schoven ruim twintig vluchtelingen aan, voornamelijk ­afkomstig uit Eritrea en Afghanistan. Een kleine twintig kerkleden waren bij de maaltijd betrokken. Alma van der Boon, een van de initiatiefnemers van de actie in Twijzelerheide: ‘Het is een prachtige manier om handen en voeten te geven aan ons geloof. Door met de vluchtelingen te eten, in gesprek te gaan en spelletjes te doen ontstonden er hele leuke contacten. Ik kom sinds die tijd regelmatig bij een Eritrees gezin.’

Het grootste deel van de vluchtelingen dat de maaltijd bijwoonde, woont in het asielzoekerscentrum in Burgum. Het waren voornamelijk gevluchte moeders met kinderen die op de maaltijd in Twijzelerheide afkwamen. De kinderen traden bij sommige gesprekken als tolk op. ‘Dit zijn heel inspirerende bijeenkomsten waarbij vluchtelingen voor ons een gezicht krijgen. Dat is de reden dat we dit jaar weer een Tafel van Hoop organiseren. Want onbekend maakt soms onbemind, terwijl we een taak hebben om naar ze om te zien.’

Uit onderzoek blijkt dat 94% van deze mensen meer Nederlandse vrienden wil, maar het lastig is vrienden te maken. Terwijl onderzoek ook uitwijst dat vriendschappen heel belangrijk zijn voor een succesvolle integratie.

Op 18 december vindt Tafels van Hoop plaats, u kunt uw tafel aanmelden via www.tafelsvanhoop.nl. In het kwartaalblad Petrus vindt u een recept van fattoush, een heerlijke Syrische salade. Een gratis abonnement of een stapel om uit te delen in de kerk kunt u aanvragen via www.petrusmagazine.nl. Erik van Pijkeren maakte deze salade klaar in Twijzelerheide, bekijk onderstaande video: