Dringend voedselhulp nodig in Noordoost-Nigeria

In Noordoost-Nigeria zijn 1,8 miljoen mensen op de vlucht voor Boko Haram in eigen land. Sinds het geweld uitbrak in 2009 zijn meer dan 20.000 mensen gedood en 4.000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Ruim 15 miljoen mensen zijn getroffen: hun huizen en landbouwgronden zijn verwoest, zij zijn bang en getraumatiseerd. Kerk in Actie biedt noodhulp om hongersnood te voorkomen.

De vluchtelingen zijn neergestreken in Nigeriaanse dorpen die veiliger zijn. Dat veroorzaakt daar veel sociale en economische problemen. Het Nigeriaanse leger jaagt op Boko Haram. Maar in gebieden die recent door hen bevrijd zijn, kampen mensen met ernstig tekorten. Meer dan 8,5 miljoen mensen hebben hulp nodig. Door het geweld kan er minder verbouwd worden. Ook door droogte en vervolgens overstromingen kan er minder geoogst worden. Daarnaast zijn er door alle vluchtelingen meer monden te voeden. Dat leidt tot grote problemen. Ruim 5,2 miljoen mensen hebben ernstig tekort aan voedsel.

Kerk in Actie zet zich al jaren in om de situatie van vluchtelingen en hun gastgemeenschappen in Noordoost-Nigeria te verbeteren, vooral in de regio Borno met de meeste vluchtelingen. Mede door deze noodhulp is tot nu toe voorkomen dat er echte hongersnood uitbreekt. Veel mensen krijgen hulp en ondersteuning om hun eigen eten te verbouwen, maar juist de meest kwetsbare mensen (ouderen, zieken, jonge kinderen) zijn afhankelijk van voedselhulp.

Christenen en moslims werken samen aan hun ontwikkeling

Ook gematigde Nigeriaanse moslims zijn slachtoffer van terreurorganisatie Boko Haram. Samen met Nigeriaanse kerken en de Nigeriaanse organisaties JPRM en TEKAN helpt Kerk in Actie vluchtelingen ook om hun trauma’s te verwerken. Daarnaast stimuleren we dat moslims en christenen samenwerken aan de ontwikkeling van hun dorpsgemeenschappen, bijvoorbeeld door gezamenlijk een weg of waterput aan te leggen. Zo overbruggen mensen hun verschillen, ontstaat er begrip en werken zij samen aan een betere toekomst.

23 juni 2019 zullen veel kerken collecteren voor dit noodhulpwerk in Nigeria.

Steun dit werk via uw kerk of doneer rechtstreeks online.

Mala moest toekijken bij executies. Fatima’s kinderen zijn vermoord. Pastor Marks dorp werd in brand gestoken door de terroristen van Boko Haram. Zo zijn velen getraumatiseerd in Noordoost-Nigeria, waar in tien jaar tijd 20.000 mensen zijn vermoord en 4.000 ontvoerd. Totaal zijn ruim 2 miljoen door het conflict op de vlucht geslagen. Kerk in Actie biedt noodhulp om hongersnood te voorkomen en helpt christenen en moslims om hun leven samen te verbeteren.