Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een rookvrij huis voor China

China heeft een jonge peuter die graag dicht bij haar in de buurt is. Vroeger, toen ze de traditionele kachel gebruikte die grote hoeveelheden giftige rook uitstraalde, waren ze allebei veel aan het hoesten wanneer China aan het koken was.

Maar China maakte zich meer zorgen dat haar kind goed te eten kreeg dan dat er zoveel rook was in huis. Ze kon ook niets doen om de situatie te verbeteren.

Rookvrij

Op een dag hoorde ze van de Akha oven die maar weinig rook uitstoot. Ze besloot de oven meteen uit te proberen. Ze kreeg een eendaagse training van CCDB, over het gebruik en onderhoud van de oven. Ze leerde ook hoe ze er inkomsten mee kon genereren. Nu is het een jaar geleden dat ze de Akha-oven gebruikte. China hoest niet meer en het kind kan zorgeloos bij haar in de buurt spelen terwijl ze aan het koken is. Dankzij de Akha oven is ze in staat om te multitasken en wat tijd te besparen, die ze vervolgens met haar familie kan doorbrengen.

 

Over dit project

Bangladesh is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Tegelijkertijd treffen de klimaatveranderingen het land hard. Maar liefst 20% van de kostbare landbouwgrond gaat verloren bij een stijging van de zeespiegel. Het klimaat kent veel langere perioden van droogte dan voorheen. Daarbij bedreigen perioden met extreme regenval de voedselvoorziening. CCDB (Christelijke Commissie voor Ontwikkeling in Bangladesh) ontwikkelde een plan voor milieuvriendelijker koken. Daarbij wordt het verstookte hout op meer wijzen benut.

Gerelateerd nieuws

over dit project