Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Gaza: Dr. Rezeq brengt zeep, ontsmettingsmiddel en beschermende handschoenen rond

Gaza is een van de meest dichtbevolkte en arme gebieden ter wereld. Als het coronavirus zich hier op grote schaal verspreidt, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. “Ik ben zo opgelucht dat het aantal besmettingen en sterfgevallen deze week is gedaald”, verzucht Dr. Wael Abu Rezeq, directeur van partnerorganisatie NCCR, opgelucht. Samen met zijn collega's brengt hij ondertussen hygienepakketten rond bij mensen met een kwetsbare gezondheid.

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

 

Het grootste nadeel van Gaza - de isolatie van de buitenwereld - is in deze crisis misschien wel een voordeel geworden. Hoe minder reizigers van buiten komen, hoe minder kans immers op besmetting. Toch zijn de zorgen in Gaza enorm. De gezondheidszorg is absoluut niet in staat een corona-uitbraak op te vangen en er is een groot tekort aan mondkapjes, handschoenen en coronatesten. De weinige intensivecarebedden die er zijn, zijn bovendien bijna allemaal al bezet. (bron: nos.nl)

Rituelen ramadan niet mogelijk
Om contacten te beperken zijn scholen, moskeeën en trouwzalen gesloten en grote bijeenkomsten verboden. En dat is niet makkelijk. “Het is nu ramadan”, vertelt Dr. Rezeq, directeur van partnerorganisatie NCCR, die zich inzet voor mensen met een handicap. “Alle religieuze en sociale rituelen die bij de ramadan horen, zijn nu onmogelijk geworden. Samen bidden en eten met familie, het kan allemaal niet.”

Hygiënepakketten
Dr. Rezeg maakt zich zorgen om de mensen voor wie NCCR zich inzet, mensen met een beperking of kwetsbare gezondheid. “Door de gebrekkige gezondheidszorg en een tekort aan medicijnen, waren zij al extra kwetsbaar. Veel mensen met een handicap wonen in zeer arme omstandigheden, en hebben niet altijd de juiste middelen en materialen om goede hygiëne toe te passen. Daarom delen wij, met financiële steun van Kerk in Actie, hygienepakketten uit. Daarin zit onder meer zeep, waspoeder, ontsmettingsmiddel, schoonmaakdoekjes en beschermende handschoenen. We brengen ze bij mensen thuis langs, om te voorkomen dat mensen naar een afhaalpunt zouden moeten komen waar ook anderen zijn."

Verlichting
“Ik volg het nieuws op de voet en was zo opgelucht toen ik hoorde dat het aantal besmetting en sterfgevallen is gedaan en dat er afgelopen week geen nieuwe besmetting in Gaza zijn bijgekomen. Ook het feit dat sommige landen hun quarantainemaatregelen iets hebben versoepeld, geeft mij hoop. Verder put ik kracht uit een tekst uit de Koran: ‘Na ontbering volgt verlichting’. Deze tekst betekent dat er naast ontberingen in het leven altijd weer momenten van verlichting komen. De tekst leert mij niet te wanhopen."

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)