Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Giro555 samen in actie tegen corona

Kerk in Actie is een van de samenwerkende hulporganisaties, die vandaag Giro555 openen voor een Nationale Actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien, en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is. Als hulporganisaties maken we ons ook grote zorgen over de situatie in Nepal. Doe mee en kom met ons in actie! Laten we er samen voor zorgen dat iedereen, op tijd beschermd is tegen corona, ook mensen in kwetsbare landen.

Geef voor slachtoffers corona


Hulp voor corona-slachtoffers

Het ingezamelde geld is voor corona-slachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld medische noodhulp aan corona-slachtoffers geboden.

In India is een enorm tekort aan zuurstofflessenEr is een groot tekort aan zuurstofmaskers in India

“Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont, het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is.”

Suzanne Laszlo, Giro555

Het is pas veilig als iedereen gevaccineerd is

‘Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont, het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is’, zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555. ‘Alle ogen zijn nu gericht op India, maar we houden onze adem in over wat er de komende weken en maanden in andere landen kan gebeuren. We kunnen deze pandemie alleen overwinnen, als er wereldwijd gevaccineerd wordt. Ongeacht nationaliteit of inkomen,’ aldus Laszlo.

Verbranding van coronadoden in openlucht crematorium in New Delhi

Wees solidair met kansarme mensen

Laszlo: ‘Daarom roepen we alle mensen in Nederland op om solidair te zijn met mensen in landen waar het krijgen van een vaccinatie veel lastiger is dan hier. Bijvoorbeeld door logistieke uitdagingen en door een gebrekkige gezondheidszorg. Wij willen de zorg in deze landen ondersteunen, door het bieden van medische noodhulp, maar ook door te zorgen voor beschermende kleding, gekoelde distributie en voorlichting over het belang van vaccineren.’

Zoveel mogelijk mensen moeten zo snel mogelijk gevaccineerd worden

Samen in actie met 555Collectebus

‘Terwijl mensen in Nederland bescherming krijgen, willen we hen vragen solidair te zijn met mensen in kwetsbare landen waar het nog helemaal niet vanzelfsprekend is dat je een vaccinatie krijgt,’ aldus Suzanne Laszlo. De aftrap van de nationale actie vond plaats op 12 mei om 8 uur bij de Jaarbeurs in Utrecht, de meest centrale vaccinatielocatie in Nederland. Actievoorzitter Suzanne Laszlo heeft daar in aanwezigheid van viroloog Marion Koopmans het startsein gegeven voor de 555Collectebus. De collectebus zal gedurende de actie verschillende plekken in het land aandoen waar mensen in actie komen en onder meer langs priklocaties rijden. Ook zijn er Indiërs uit Utrecht ter plekke, die graag vertellen waarom deze actie zo belangrijk is voor hun thuisland en de omringende landen.

Vervoer van vaccins in afgelegen gebiedenHet is enorm lastig om vaccins te vervoeren in afgelegen gebieden

Kerk in Actie deelnemer Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF,  Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision. Deze hulporganisaties zijn zelf of via lokale partners in die landen aanwezig waar de gezondheidszorg niet opgewassen is tegen een massale uitbraak van corona. Zij bieden directe noodhulp, medische zorg en ondersteuning.

Blijf op de hoogte via: Giro555.nl.

Over dit project

De coronaramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien, en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is. Samen met kerken wereldwijd en samen met u staat Kerk in Actie al langer op tegen corona. Nu slaan we ook vanaf 12 mei 2021 als samenwerkende hulporganisaties de handen ineen met de Giro555-actie ‘Samen in actie tegen corona’. Allereerst voor India maar ook voor omringende landen. Er zijn grote zorgen over Nepal. Doe mee en kom met ons in actie! Laten we er samen voor zorgen dat iedereen, op tijd beschermd is tegen corona, ook mensen in kwetsbare landen.