Heel Brabant bakt en kookt voor Moldavië

Nu de dagen korter worden en de winter dichterbij komt, betekent dit dat we weer vaker in de keuken te vinden zijn. Speculaas bakken, kruidnoten, erwtensoep, een lekkere stamppot, gourmetten en een uitgebreid kerstdiner. Lekker koken hoort een beetje bij de donkere winterdagen.

Niet alleen in Nederland hebben we gerechten die bij de winter horen, ook in Moldavië zijn allerlei gerechten vaste prik tijdens de wintermaanden. Een lekkere stoofpot, koekjes en een heerlijk dessert: onze partners in Moldavië zijn voor u aan de slag gegaan om deze recepten te koken én te filmen. Zo kunt u met uw kerk aan de slag om te koken en te bakken voor Moldavië.

Hoe werkt het precies?

1. Wij hebben onze partners in Moldavië gevraagd om te filmen hoe ze hun favoriete wintergerechten maken en die met ons te delen. De filmpjes vindt u hier
  2. Deze filmpjes kunt u in uw gemeente delen zodat mensen de gerechten kunnen maken.
  3. Vervolgens kunt u deze gerechten in de gemeente weer verkopen om zo geld in te zamelen voor de projecten in Moldavië die u steunt.

Challenge

De partner in Moldavië zijn erg benieuwd wat wij hier allemaal bakken en koken. Inmiddels zijn er al enkele gemeentes die een bak- of kookfilmpje hebben opgenomen en die wij met hen gedeeld hebben. Dat vinden ze in Moldavië erg leuk. Dus ga met de kinderclub, jeugdclub of ouderenen aan de slag om te bakken of koken. Mochten de coronamaatregelen dit niet toelaten, kan dit natuurlijk ook gewoon thuis. Film het en wij zullen het naar de partners sturen. Lukt het nu niet om te ondertitelen? Stuur dan het recept in het Engels mee. De filmpjes kunt u sturen naar: a.voorsluijs@protestantsekerk.nl.

Samen met onze partners in Moldavië bakken en koken we ons de donkere winterdagen door! Veel bakplezier!

Door hoge werkloosheid en armoede in Moldavië, werkt ongeveer een kwart van de bevolking in het buitenland. Ouderen én kinderen blijven dikwijls alleen achter, er is niemand die voor ze zorgt. Alleenstaande ouderen worden hard getroffen door de economische crisis, kunnen niet in hun eigen levensonderhoud voorzien en kinderen groeien op zonder of met weinig ouderlijk toezicht.