Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Henk (95) collecteert mee voor vluchtelingenkinderen: ‘Hun jonge levens doen ertoe!’ 

Meer dan 5000 collectanten gingen deze week op pad om huis aan huis te collecteren voor Kerk in Actie. Een van hen is de 95-jarige Henk Groenewegen uit Hoorn. Met de bus aan een stok collecteerde hij in zijn wijk, samen met de jonge Kyra Sacks. “Waarschijnlijk kan ik dit voor de laatste keer doen, maar onze steun aan vluchtelingenkinderen blijft zó nodig. Hun jonge levens doen ertoe!”

Deze week wordt er in 600 plaatsen in Nederland gecollecteerd voor kwetsbare vluchtelingenkinderen in Griekenland. Hun situatie is urgenter dan ooit. Onzekerheid, uitzichtloosheid, slechte leefomstandigheden, geweldssituaties en geen onderwijs: het overkomt vele duizenden vluchtelingenkinderen. 

Ook Henk (95) collecteert mee. Samen met de jonge Kyra ging hij zijn wijk in om deur aan deur aan te bellen. Hij collecteerde - geheel coronaproof - met een collectezak aan een 1,5 meter stok én met een belletje uit de kerk van Blokker. Twee dagen voor hij op pad ging, deed hij dit briefje door de bus in zijn wijk:  

“Lieve buren,
Jarenlang heb ik voor allerlei doelen langs de deuren gelopen en kwam dan voldaan thuis met een volle bus. Deze, waarschijnlijk laatste keer, kom ik graag op 1,5 meter afstand bij u langs met de bus aan een stok voor een bijzonder doel. Het geld gaatnaar de nog altijd in diepe ellende verkerende mensen en in het bijzonder jongeren op Lesbos (Griekenland). Onze kleindochter heeft de afgelopen jaren vaak in Griekenland en ook op Lesbos gewerkt met de jeugd daar en schrijft hierover het volgende: Jonge mensen zijn veerkrachtig. Ze kunnen veel hebben en zijn niet bang risico's te nemen. Dat geldt al helemaal voor de meiden en jongens die ik ontmoette en les gaf in diverse kampen in Griekenland. Met al zoveel uitdagingen achter de rug, van onhoudbare omstandigheden in hun vaderland, een extreem gevaarlijke reis op zoek naar een plek om een stabieler leven te leiden tot maanden lang vastzitten in tenten zonder perspectief... Ze zijn uitgeput en beschadigd, maar toch nog nieuwsgierig, leergierig en volhardend. Onze steun is nodig, niet uit medelijden, maar als aanmoediging en herinnering dat hun jonge levens ertoe doen.” 

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen

Duizenden bange kinderen wachten in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? De situatie van deze kinderen is urgenter dan ooit. Kerk in Actie helpt hen met voedsel, kleding en onderwijs en probeert hen op een betere plek te krijgen. Ook wordt in de landen van herkomst geïnvesteerd in een beter leven voor kinderen. Meer informatie: kerkinactie.nl/geeflicht.

Geef ook voor een beter leven voor vluchtelingenkinderen