In actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland binnen de coronaregels? Organiseer een Geef licht-dag!

Binnen de huidige coronamaatregelen is het niet mogelijk om tussen 17.00 en 5.00 uur een evenement te organiseren. Maar overdag kan er gelukkig nog veel. Wijkgemeente De Brug in Amersfoort wilde een tentenkamp voor tieners organiseren rond de vluchtelingentent van Kerk in Actie. Ze draaien het om: ze organiseren nu een ‘Geef licht’-dag en komen van 5.00 - 17.00 uur in actie voor kwetsbare kinderen in Griekenland.

Het idee - zet een dag het thema Geef licht centraal

Op de avond van 17 december stond de KerstChallenge gepland met aansluitend een tentenkamp voor tieners. Op 1,5 meter en na 17.00 uur, dat ging wringen. En dus besloot de leiding van de clubs te zoeken naar een manier waarop kinderen en tieners tóch in actie konden komen. Het volgende idee ontstond: alle activiteiten van 5.00 tot 17.00 uur op één dag plannen en daaromheen de kerk openzetten voor iedereen die een kaars wil aansteken, een kaart wil schrijven of een gebed wil uitspreken voor de vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Van vijf tot vijf

Het programma van wijkgemeente De Brug ziet er als volgt uit:

• 5.00 De tieners zetten samen met de leiding de vluchtelingentent van Kerk in Actie op, de centrale plek vandaag. Rond de tent staan kleine tentjes: zo ontstaat een klein tentenkamp.
  • 7.00 De jongeren krijgen een welverdiend ontbijt, klaargemaakt door de 25+-groep van de gemeente.
  • 8.00 Kinderen en tieners lopen de KerstChallenge: omdat het nog vroeg is, is dit evengoed  een wandeling in het donker.
  • 9.30 Terugkomst met warme chocomelk.
  • 10.00 Een dienst waarin het thema Geef licht centraal staat.
  • 11.00 De tent blijft open en is voor iedereen te bezoeken. Wie wil kan in de kapel in de kerk een kaars aansteken of even stil worden en een gebed uitspreken voor de kinderen in Griekenland.
  • 15.00 Een wake voor kinderen op de vlucht (1e ronde)- de wake wordt twee keer gehouden om het aantal bezoekers te spreiden. In de kerk is er een kort moment waarin met liederen en gebeden wordt stilgestaan bij de situatie van kinderen op de vlucht.
  • 16.00 Een wake voor kinderen op de vlucht (2e ronde)
  • 17.00 Afronding

Via lokale media en de nieuwsbrieven van de kerken worden mensen uitgenodigd naar De Brug te komen en daar (op afstand en met mondkapje) te kijken en te luisteren naar de verhalen van de vier kinderen uit de kerstcampagne Geef licht, mee te doen aan een van de wakes en/of een kaars aan te steken.

Ook zonder tent

Ook als je geen vluchtelingentent hebt aangevraagd, is een dag stilstaan bij de vluchtelingenkinderen in Griekenland een mooie manier om in deze coronatijd toch iets te kunnen doen. Zet bijvoorbeeld vuurkorven voor de kerk, nodig mensen uit via de lokale media en kijk welke onderdelen van het voorbeeld uit Amersfoort je kunt overnemen. Denk aan de wake, of een plek om stil te worden. Hang er een QR-code bij, zodat mensen ook iets kunnen geven om kinderen op de vlucht in Griekenland te steunen. Een online collectebus met QR-code voor jullie gemeente maak je aan via kerkinactie.digicollecte.nl. Bestel het magazine Geef licht om uit te delen aan wie langskomt.

Uitdeelactie

1. Bestel het magazine Geef licht om uit te delen aan wie langskomt.
2. Ook kan je de boodschap van Kerst verspreiden via muziek. Als gemeente kan je een cd aanvragen van onder andere Stef Bos en Elly & Rikkert. Deze kan je uitdelen in het dorp, de kerstnachtdienst, een viering of tijdens club. Ga naar www.daaromkerst.nl/bulk Wil je toch iets doen met tenten, gebruik dan de suggesties die Kerk in Actie hiervoor op een rijtje heeft gezet.

KerstChallenge na 17.00 uur

In Amersfoort is ervoor gekozen de KerstChallenge overdag te houden. Maar het is nog steeds goed mogelijk de challenge ook ‘s avonds te organiseren. JongProtestant vertelt in de handleiding voor de KerstChallenge hoe je de challenge veilig en binnen de coronaregels kunt organiseren. Ook wanneer je de challenge ‘s avonds loopt kun je die goed combineren met een aparte dag waarop je vluchtelingenkinderen in Griekenland centraal zet. Doe de challenge bijvoorbeeld zaterdagavond en laat het uitlopen in een zondag voor kinderen op de vlucht. Kies een dag (ervoor of erna) die het beste bij jouw gemeente past.

Meer weten?

Op onderstaande websites vind je meer informatie over de acties die hierboven staan beschreven. Kijk samen met je predikant, jeugdwerkers en diakenen wat in jullie gemeente het beste past. Het belangrijkste: kijk wat kan!