Inspirerend corona-lied vanuit Oeganda

Kerk in Actie krijgt vanuit Oeganda bericht dat scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen gesloten zijn. Ook alle publieke activiteiten, kerkdiensten, parlementaire bijeenkomsten, bruiloften, begrafenissen en internationale reizen zijn verboden voor 32 dagen vanaf 19 maart 2020. Openbaar vervoer ligt minimaal 14 dagen stil. Op 26 maart zijn 14 corona-besmettingen bekend in dit Oost-Afrikaanse land met 42 miljoen inwoners.

Sociale media

Oeganda heeft vrij veel ervaring en een goede reputatie met het weren van ebola, gele koort en mazelen, maar deze uitbraak is van een heel andere aard en omvang. Het ministerie van Gezondheid houdt mensen ook op de hoogte via sociale media. In Oeganda is het gebruik van sociale media behoorlijk gegroeid. De president heeft meer dan een miljoen volgers op Twitter. Een Oegandese zanger, rapper en politicus plaatste gister het volgende corona-lied online, wat in rap tempo verspreid wordt:

Kinderen en hun families

“We waarderen jullie bezorgdheid en gebed voor ons. We bidden ook voor jullie, want het corona virus verspreid zich nog steeds en de snelheid is alarmerend voor alle delen van de wereld. De overheid heeft ons richtlijnen gegeven en veel activiteiten en drukke plekken zijn stilgelegd of gesloten, zoals scholen conferenties, bijeenkomsten, festiviteiten. Passagiersvluchten zijn stilgelegd en de grenzen zijn gesloten. Transport van goederen gaat nog wel door en ook ons bureauwerk.

De situatie in de wereld is inderdaad alarmerend en iedereen is gespannen. Er worden steeds meer voorzorgsmaatregelen genomen. We informeren ouders en kinderen in de dorpen via ons vrijwilligersnetwerk. We houden ons daarbij aan de informatie die onze ministerie van Gezondheid ons geeft. We volgen het nieuws nauwlettend en doen wat nodig is om onszelf te beschermen en onze gemeenschappen.

We vragen God om te luisteren naar onze gebeden, en om ons te helpen om met ons hart uit te reiken als we dat nu niet met onze handen kunnen doen, om sociaal verbonden te zijn waar we nu op afstand zijn en om ons te helpen zo goed mogelijk lief te hebben, omdat we weten dat “volmaakte liefde angst uitsluit” (1 Joh.4:18)."

Een Keniaanse partner deed een oproep om vooral kinderen juist nu te beschermen.

In de regio Teso in het noorden van Oeganda is het niet makkelijk om boer of boerin te zijn. De regen wordt er steeds onvoorspelbaarder door de wereldwijde klimaatverandering. Boerinnen en boeren weten niet goed meer wanneer ze moeten planten. Soms valt er te weinig regen, dan weer te veel met overstromingen tot gevolg. Dan blijft er weinig te oogsten over. De Anglicaanse Kerk van Oeganda steunt boerengezinnen in hun strijd om het dagelijks bestaan.