Kerk in Actie collecteert ook in 2021 voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

De gammele tenten. De extreme kou of juist de ondraaglijke hitte. De onveiligheid. Het gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. En misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid, het jarenlange, onzekere wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen opgroeien. Daarom organiseert Kerk in Actie van 22 tot en met 27 november een huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen in Griekenland.

In 2020 organiseerde Kerk in Actie deze collecte voor het eerst. Duizenden collectanten gingen op pad om geld op te halen voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Er werden vele euro’s opgehaald, waarmee Kerk in Actie kwetsbare kinderen kon helpen. In Griekenland werkt Kerk in Actie samen met drie partnerorganisaties: Borderline op Lesbos, en Synyparxis en Apostoli, twee projecten van de Grieks-Orthodoxe kerk die vluchtelingen en daklozen op het Griekse vasteland hulp bieden. Jaarlijks komen duizenden vluchtelingenkinderen in Griekse vluchtelingenkampen terecht. Samen met de drie partners werkt Kerk in Actie in Griekenland aan een beter leven voor deze kinderen. Naast voedsel, kleding en onderwijs, helpen we hen op een betere plek te komen én investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen.

Alice werkt voor Borderline op Lesbos: “We kijken altijd hoe we het beste kunnen helpen. Zo konden we na de brand in Moria 400 dozen met kleding naar mensen in nood brengen.” Voor hulporganisaties als Borderline is de financiële steun die ze krijgen van Kerk in Actie van onschatbare waarde. “Wij kunnen ons nu volledig focussen op waarvoor we hier zijn: kwetsbare mensen helpen,” vertelt medewerker Alice Kleinschmidt. “Door een trouwe partner als Kerk in Actie aan onze zijde kunnen we vluchtelingen hier jaar op jaar hulp blijven bieden. Dat is nog steeds zó hard nodig!”

Vergeet ons niet!

Eén van de kinderen die door Borderline wordt geholpen is Ilana. Zij woonde in Afghanistan, maar moest op de vlucht voor het geweld in haar land. “Tegen mensen in Nederland wil ik zeggen: vergeet ons niet! Blijf voor ons opkomen. Wij zijn hier nog steeds en we zijn zo moe. Begrijp alsjeblieft dat wij mensen zijn zoals jullie, niet ‘vluchtelingen’: meisjes die naar school willen; jongens die willen voetballen; kinderen die op een schone veilige plek willen spelen; ouders die dromen dat hun kinderen gelukkig zijn. Help ons de hoop niet te verliezen. Vergeet ons niet!"

Duizenden collectanten op pad

In 2021 gaan opnieuw duizenden collectanten op pad voor kinderen als Ilana. Zo ook in Middelburg, waar het aantal collectanten ten opzichte van vorig jaar meer dan verdubbeld is, van 80 daar 190 collectanten. Dick Hoeksema (69) is er samen met Ernst van Hartingsveldt (62) collectecoördinator van de huis-aan-huiscollecte. Dit jaar willen ze langs alle deuren in Middelburg! “De contacten met mensen en het feit dat je samen iets goeds kunt doen, geven het gevoel dat je met elkaar een steen in de rivier aan het verplaatsen bent”, aldus Dick. “Als je merkt hoe alles in elkaar valt, de collecte, de telavond, alle mensen die helpen: geweldig! Men vindt het gewoon leuk om mee te doen. Als je dan hoort dat je het goed gedaan hebt, zijn we dik tevreden.”

Foto’s: Lefteris Partsalis

Nog elke dag zijn er miljoenen mensen over de hele wereld op de vlucht. Een groot deel van hen komt uit landen waar het leven door oorlog of religieuze spanningen onmogelijk is. Op zoek naar veiligheid stranden mensen uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan en Iran in Griekenland. Hier wacht hen vanwege lange procedures een moeilijke en onzekere tijd. Kerk in Actie ondersteunt drie organisaties die hen opvangen en begeleiden en kleding, voedsel, zorg en onderwijs aan de kinderen geven.