Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerk in Actie: Hervestiging kinderen blijft nodig, naast hulp in Griekenland zelf

Het plan van het kabinet om Griekenland te gaan helpen alleenstaande minderjarigen op te vangen vindt Kerk in Actie een stap in de goede richting, die zeker op langere termijn mee kan helpen, maar ook overplaatsing blijft nodig om kinderen op korte termijn fatsoenlijk te kunnen helpen. Het ondertekenen van de petitie blijft dus nodig.

Vorige week publiceerde het kabinet een plan dat Nederland met Griekenland gaat samenwerken om de opvang en bescherming van alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Griekenland te verbeteren. De samenwerking bestaat uit het opzetten en versterken van een Grieks voogdijprogramma, het opvangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers in Griekenland, en het begeleiden van alleenstaande minderjarigen na hun asielprocedure.

Situatie op Moria nog steeds dramatisch
De Griekse partners van Kerk in Actie schreven ons dat de situatie in het vluchtelingenkamp Moria nog steeds dramatisch is. Zo behandelen medische vrijwilligers er kinderen aan schurft, wat voorkomt als teveel mensen bijeen leven in ongezonde omstandigheden. De partners pleiten voor hervestiging van de eilanden naar elders, bijvoorbeeld het vasteland van Griekenland, maar ook naar andere landen in Europa. In Griekenland hebben maatschappelijke organisaties de afgelopen jaren gewerkt aan een voogdijsysteem, maar de overheid is nog niet klaar om dit over te nemen. Nederlandse hulp hierbij is zeker welkom, maar daarnaast moet er op korte termijn al iets gedaan worden aan het tekort aan opvangplekken voor alle alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Zo waren er afgelopen februari meer dan 1.000 kinderen dakloos, en zaten er 187 in detentie.

Kinderen kunnen niet wachten
Kerk in Actie concludeert dat de kabinetsbrief, waarin gesproken wordt van 48 opvangplekken die over een periode van drie jaar 500 kinderen moeten helpen, op korte termijn geen oplossing biedt voor de acute noden en bescherming van alle kinderen. Deze kinderen kunnen niet wachten. Daarom moet ook de capaciteit die in Nederland beschikbaar is worden ingezet voor deze kinderen. Kerk in Actie is ondertekenaar van de gezamenlijke actie van een coalitie van maatschappelijke organisaties. De Afghaanse Atifa van 17 woont wel met haar vader, moeder en broertje in het kamp. Haar dagboek uit Moria geeft een indruk van de omstandigheden. Ook voor haar is het leven zwaar, laat staan voor kinderen die niet de bescherming hebben van een vader en moeder.

Petitie gaat door
Inmiddels doen 67 kerkelijke gemeenten mee met de petitie voor opvang van vluchtelingkinderen uit Griekenland. Hiermee roepen zij hun burgerlijke gemeente op om alleenstaande minderjarige asielzoekers uit de kampen in Nederland op te nemen. Dus teken ook en kom in actie.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)