Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerk in Syrië werkt aan herstel in een verwoest land

Onder het motto 'Bouw de kerk in Syrië weer op' houdt Kerk in Actie een landelijke actie voor de kerken in Syrië. Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, reisde voor tv-programma Met hart en ziel naar Syrië, om met eigen ogen te zien hoe de kerk in een verwoest land werkt aan herstel. Niet alleen van de kerkgebouwen, maar van de hele samenleving.

Jurjen de Groot is onder de indruk van zijn ontmoetingen in Syrië. "Tijdens mijn reis zag ik hoe in Homs de kruizen letterlijk van het altaar afgeslagen waren. De priester vertelde met een gebroken kruis in zijn handen hoe hij hoopte dat ze het kruis op een dag weer zouden oprichten boven de ingang. Dat vond ik echt ontroerend. Want het kruis is het hart van het evangelie. Het is misschien maar een stuk hout, maar er zit zoveel symboliek achter.”

Bekijk hieronder aflevering 1 van Met Hart en Ziel, Jurjen de Groot in Syrië (12-09-2019):
(tekst gaat verder onder video)


Teken van hoop
Hulp is hard nodig, zag De Groot. Na acht jaar oorlog zijn er bijna 400.000 doden gevallen, 12 miljoen mensen op de vlucht en zo’n 14 miljoen mensen die in armoede leven. En nog steeds is er geen uitzicht op vrede. “De kerk wil hier een teken van hoop zijn. De kerk zorgt voor scholing van kinderen, is betrokken bij de gezondheidszorg, en zorgt voor eenzame ouderen. Ook wordt er noodhulp geboden en worden kinderen met trauma's begeleid. Ik denk dat de kerk hier echt een verbindende factor kan zijn."

Broers en zussen
Tijdens zijn reis ervaarde De Groot een diepe verbondenheid met de Syrische christenen. “Op zondag bezocht ik een Grieks-Orthodoxe kerkdienst in Damascus. Ik sprak de taal niet, ik was niet bekend met de rituelen - maar toch voelde ik me vanaf het eerste moment thuis. Ik voelde me opeens heel erg verbonden met deze broers en zussen in dit gehavende land. Het leek wel of de hemel een beetje openging. Ik dacht: ja! We horen bij elkaar.”

De kruizen in Homs zijn ondanks alle verwoestingen niet kapot te krijgen, is zijn overtuiging. “En de kerk ook niet. Er is een grote aanslag geweest op de kerk van Jezus Christus, maar de brokstukken worden bij elkaar geraapt en we gaan verder.”

Vanmiddag wordt de 2e aflevering van Met Hart en Ziel, Jurjen de Groot in Syrië, uitgezonden. Bekijk hieronder alvast een verkorte versie van de hele aflevering:
(tekst gaat verder onder video)

Steun het werk van Syrische kerken
Kerk in Actie start dit najaar een campagne om (kerk)gebouwen in Syrië te herstellen en het werk van Syrische kerken te steunen, zodat zij een teken van hoop kunnen zijn voor mensen in nood. In deze weken collecteren kerken in heel Nederland voor het herstellen van Syrische gemeenschapscentra, zoals scholen en kerken, maar ook voor werkgelegenheidsprojecten, om mensen die terugkeren naar Syrië weer aan het werk te helpen. Meer info: kerkinactie.nl/najaarscampagne.