Kijk-tip Hoe God verscheen in Ghana

Zondag 4 juli komt het christenen in Ghana op televisie bij de EO. Zending en missie zijn hier van grote invloed geweest. Men voorspelt dat het Afrikaanse continent in 2025 de meeste christenen telt. Ook de Presbyteriaanse kerk in Ghana en hun alfabetiseringswerk komen in beeld. Werk dat gesteund wordt via Kerk in Actie. Een aanrader om deze uitzending te kijken!

Wanneer op televisie?

Deel 1: Zondag 4 juli 2021, 22:10, NPO2: kijk de uitzending terug.
Deel 2: zondag 11 juli 2021, 22:10, NPO2: kijk de uitzending terug.

Deel 1: sporen van missie en zending in Ghana

EO-presentator Bright O. Richards heeft zelf Ghanese voorouders. Hij gaat op onderzoek naar geloof en bezieling in Ghana en Nederland. In het eerste deel dompelt hij zich in 50 minuten onder in het Ghana van nu en vraagt zich af wat de sporen zijn van missie en zending. Het knispert en knettert van religie in Ghana, en zeker niet alleen op zondag.

Presbyteriaanse Kerk in Noord-Ghana

Nederland heeft een zeer lange geschiedenis met Ghana, die teruggaat tot de tijd van de slavernij. Er is zelfs een Nederlandse begraafplaats bij voormalige slavenfort Elmina. Ook heeft jarenlang zendingswerk gezorgd voor diepe banden met de Protestantse Kerk in Nederland. Kerk in Actie steunt het werk van de Presbyteriaanse Kerk in het noorden van Ghana, o.a. het alfabetiseringswerk, dat het laaste kwartier van de tv-uitzending in beeld komt. Lees meer over dit werk via: kerkinactie.nl/kerknoordghana.

Deel 2: Ghanezen in Nederland

In het tweede deel komt het geloof van Ghanezen in Nederland aan de orde. Het laat zien hoe veelkleurig de kerk ook in ons eigen land is.

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het noorden vormen christenen een minderheid. Daarom is het belangrijk dat de kerk hier goede leiders heeft, die niet alleen veel bijbelkennis hebben, maar ook investeren in de dialoog tussen christenen en moslims. Het opleidingscentrum van de Presbyteriaanse Kerk leidt voorgangers, kerkelijk werkers en jeugdleiders hiervoor op. Daarnaast worden jongeren opgeleid voor een praktisch vak en leren analfabeten lezen en schrijven in hun eigen dorp.