Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Voor het huis van Kyeat Yin ligt een betonnen plaat. ‘Dit is de plek waar we ons wassen. Net voor deze bak. Toen er nog geen plaat op de grond lag gleed ik regelmatig uit, omdat ik minder grip heb.’ Khin Kyeat Yin schenkt een kopje thee in. Haar handen verraden hoe de lepra in haar lijf heeft huisgehouden. Er resten niet meer dan een paar stompjes aan de handpalmen waar ooit vingers aan zaten. Ook haar voeten, verstopt onder een longhi blijken te zijn aangetast, evenals haar gehoor.

Bacterie

Haar fysiotherapeut vertelt dat lepra wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral de huid en zenuwen aantast die net onder de huid liggen aan. De eerste verschijnselen zijn vaak één of meer vlekken op de huid waarin de patiënt geen gevoel meer heeft.

‘Het is van groot belang dat mensen zo snel mogelijk behandeld worden. Want hoe langer iemand lepra heeft, hoe meer zenuwen er defect kunnen raken’, benadrukt de fysiotherapeut. De functie die de zenuwen hebben wordt verstoord, waardoor er verlammingen ontstaan en verlies van gevoel. Zoals ook bij deze vrouw blijkt, worden vingers en tenen korter doordat het kraakbeen geabsorbeerd wordt door het lichaam. Hierdoor worden botten onherstelbaar beschadigd.

Geaccepteerd

Omdat bij Kyeat Yin de bacterie nu gedood is, krijgt ze hulpmiddelen om met haar beperking te leven. Zoals de betonnen plaat, maar ook haar zogenaamde ‘lepra slippers’. “Ik vind ze niet mooi en iedereen weet dat je lepra hebt’ zegt ze. Toch gaat de gemeenschap goed om met de leprapatiënten. Vooral door de voorlichting die ze krijgen weet men beter wat lepra inhoudt en dat heeft een positieve uitwerking!

Over dit project

Foto's

van dit project