Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Mooie ontwikkelingen bij de Mae Tao Kliniek

De Mae Tao Kliniek bestaat bijna 30 jaar. Dr. Cynthia Muang heeft deze kliniek toen opgericht. Ze vertelt ons over de ontwikkelingen van afgelopen jaar.

“Hoewel de toegang tot gezondheidszorg aan beide zijden van de grens geleidelijk verbetert, zien we dat er nog steeds veel migranten uit Myanmar bij komen. We moeten blijven ontwikkelen om deze toestroom en de veranderende ziektebeelden bij te kunnen houden.

Personeel

Over het algemeen blijft er behoefte aan de ontwikkeling van personeel in dit grensgebied. De Mae Tao Kliniek is en blijft een trainingscentrum voor grensarbeiders in de gezondheidszorg en meer specifiek voor partnerorganisaties in Oost-Myanmar. Hiermee willen we bijdragen aan goede gezondheidszorg voor iedereen.

Onderwijs

Daarnaast willen we studenten de mogelijkheid bieden om een onderwijscertificaat te halen zodat ze een betere carrière op kunnen bouwen. Door samen te werken met onder andere overheidsinstellingen, NGO's en maatschappelijke organisaties, proberen we bij te dragen aan een beter toekomstperspectief, ook op de arbeidsmarkt.

Dit en al het andere werk dat we doen kan niet zonder de hulp van donoren en partnerorganisaties. Cynthia wil daarom iedereen ook hartelijk bedanken!”

Naast deze ontwikkelingen ook nog wat cijfers op een rijtje van het afgelopen jaar:

  • 850 leerlingen zijn gestart aan de middelbare school
  • 682 mensen zijn gescreend voor tuberculose en bij 157 van hen is het ontdekt
  • 210 gezondheidswerkers hebben hun training afgerond
  • 145 cliënten hebben een prothese ontvangen (85% kwam door een landmijn)
  • 1651 baby’s zijn gezond geboren
  • 5044 mensen hebben een bril gekregen
  • 1545 baby's hebben een thaise geboorteakte gekregen
  • 3532 kinderen zijn gescreend waarvan er 404 behandeld moesten worden omdat ze ernstig ondervoed waren

 

Over dit project

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (Birma) zijn veel Birmezen , met name etnische minderheden, de grens met Thailand over gevlucht. Kerk in Actie steunt bij de organisatie Mae Tao Clinic (MTC) het werk wat zich vooral richt op de opvang en scholing van kinderen in het grensgebied van Myanmar en Thailand. Ondanks dat de politieke en veiligheidssituatie in Myanmar aan het veranderen is, kunnen deze kinderen nog niet terug. Sommigen hebben geen ouders meer, veelal werken hun ouders ook als illegale arbeiders in Bangkok. Terug in dorpen in Myanmar zijn vaak ook nog geen voorzieningen zoals scholing, voldoende voedsel of uitzicht op een inkomen.

Foto's

van dit project