Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ontvangst Rwandese jongeren in Friesland tot nader orde uitgesteld

In de herfstvakantie 2020 zouden acht Rwandese jongeren van 18 tot 25 jaar op bezoek komen in Friesland. Vanwege corona is deze reis tot nader orde uitgesteld. De jongeren gaan naar verschillende gastgemeenten. Gemeenten (en jongeren) in Friesland kunnen op diverse manieren meedoen met het programma. Meld u aan voor het programma dat bij u past. Zo komt Rwanda ook in uw gemeente in Friesland heel dichtbij! (update 23 april 2020)

Hoe kunt u meedoen aan deze uitwisseling?

  • Als gastgemeente;
  • Als jongerengroep op een datum of data naar keuze;
  • Als deelnemer (18-30 jaar) aan het 18+inspiratieweekend op Terschelling;
  • Alle geïnteresseerden kunnen ook komen naar het inspiratiefestival, waar de jongeren ook in het programma meedoen.
  • Door het financieel mogelijk te maken, bv via een collecte of een (soep)actie.
  • Of als kerkganger tijdens de afsluitende kerkdienst in Franeker op 18 oktober, of tijdens één van de vier diensten op 11 oktober.

Aanmelden als gastgemeente, jongerengroep of geïnteresseerde kan tot 1 april 2020, bij Evelien Vrolijk, hier rechts in beeld. Daarna volgen er voorbereidingsdagen. De data zijn vanwege de corona-crisis nog niet bekend en tot nader orde uitgesteld.

Meedoen als gastgemeente

We zoeken 4 gastgemeenten in Friesland.U bent dan als gemeente tussen zaterdag 10 oktober en donderdagochtend 15 oktober vroeg ontvangende gemeente voor 2 jongeren. U zorgt ervoor dat er een vaste slaapplek voor de jongeren is, en dat er op zondag 11 oktober een Rwandese dienst wordt georganiseerd waar de jongeren ook een rol kunnen vervullen. Als er een jong-volwassenen-, belijdenisgroep of jongerengroep is die mee wil draaien in het programma is dat een pré.

U kunt zich aanmelden als gastgemeente tot 1 april, en snel daarna zullen we de selectie bekend maken. We streven hierbij ook naar een mooie geografische spreiding, zodat gemeenten overal in de Provincie kunnen aanhaken. De 4 gastgemeenten gaan in mei samen aan de slag om het programma vorm te geven, met diaconale bezoeken en uitwisselingen.

Meedoen met uw jongeren(groep)

Deze uitwisseling is een uitgelezen mogelijkheid om Rwanda tot leven te laten komen bij jongeren in uw gemeente. Doen jullie ook mee? Het kan op verschillende manieren:

  • Sluit aan bij het programma in een van de vier Friese gemeenten, meerdere dagen of een dag(deel)
  • Ga mee samen schaatsen
  • Doe mee met de 18+ontmoeting op Terschelling tijdens het inspiratiefestival
  • Vier mee tijdens de afsluitende viering.

Vanwege corona is alles momenteel onzeker. Meer informatie over het programma per gemeente en het tijdstip van de uitwisseling volgt later. We zullen diaconale plekken bezoeken, maar we willen de Rwandese jongeren ook mee laten doen met activiteiten van jongerengroepen. Heeft u ideeën? We horen ze graag!

Deelnemen aan de 18+ontmoeting op Terschelling

Van donderdag 15 tot zondag 18 oktober 2020 komen zo’n 50 jongeren samen om Terschelling te ontdekken, uit te wisselen, te vieren en inspiratie op te doen. Op het eiland is die dagen ook het inspiratiefestival, waar we gedeeltelijk aan mee zullen doen, maar we hebben een eigen programma! Kerk in Actie zorgt voor begeleiding. De jongeren betalen zelf de kosten voor de boot, en vervoer tot Harlingen. We komen zondagmiddag op tijd terug in Harlingen, zodat we samen de trein kunnen nemen naar de afsluitende viering in Franeker. Ook dit onderdeel wordt tot nader orde uitgesteld vanwege corona.

Maak deze uitwisseling financieel mogelijk

Veel Protestantse gemeenten in Friesland steunen Fryslân foar Rwanda en maken zo verandering in Rwanda mogelijk. Samen kunnen we het benodigde bedrag voor deze uitwisseling ook ophalen.  Doet u ook mee? Een soepactie is bijvoorbeeld een mooie manier om geld op te halen. Een extra collecte of een actie door de jongeren in uw gemeente is ook een mooie mogelijkheid. We hopen het streefbedrag van 22.000 euro in september bij elkaar te hebben. Uw bijdrage kunt u overmaken o.v.v. Rwanda-Friesland 2020, op rekeningnummer NL91 INGB 0652 9145 00 ten name van PCN Kerkinactie Global Ministries. (Let op, dit is niet ons reguliere rekeningnummer!)

Doe mee op Terschelling

Alle geïnteresseerden kunnen ook naar het inspiratiefestival op Terschelling komen, waar de jongeren ook in het programma meedoen. Meer informatie vindt u op hun website.

Afsluitende viering

Op zondag 18 oktober 2020 sluiten we de uitwisseling feestelijk af met een viering op het Friese vasteland. Iedereen die zich betrokken voelt, is van harte welkom om gezamenlijk en feestelijk af te sluiten. Ook dit onderdeel wordt tot nader orde uitgesteld vanwege corona.

Update: 23 april 2020

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)