Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Protestantse gemeente Zuidhorn deelt kinderboeken uit aan vluchtelingengezinnen

Voor statushouders is de Nederlandse taal niet makkelijk om te leren. Voor kinderen is lezen daarom heel belangrijk voor hun woordenschat, en voor ouderen kan de taal houvast geven voor hun leven hier in Nederland. De protestantse gemeente Zuidhorn besloot daarom aan 30 vluchtelingengezinnen een boekenpakket te overhandigen als kerstgroet. In december werden mensen thuis verrast met dit kerstgeschenk.

In het kader van de Internationale Dag van de Migrant op 18 december, gaf de werkgroep Tafels van Hoop in Zuidhorn een pakket met kinder- en jeugdboeken aan 30 statushoudende vluchtelingengezinnen. Het was die dag precies 20 jaar geleden dat deze dag door de Verenigde Naties is ingesteld om de rechten die migranten hebben, wereldwijd te gedenken en te ondersteunen.

Verhaal gaat verder onder foto

Al een paar jaar organiseert de werkgroep in Zuidhorn op die dag een gezamenlijke maaltijd, een “Tafel van Hoop”, voor een ontmoeting van vluchtelingen met andere inwoners van Noord- en Zuidhorn. In 2019 nog met 60 volwassenen en 40 kinderen. Door de situatie rondom corona kon dat in 2020 niet plaatsvinden.

Juichende kinderen

Waarom kinderboeken? "De Nederlandse taal is geen makkelijke taal om te leren," vertelt Gerdie Klaassen van de werkgroep. "Voor kinderen is lezen heel belangrijk voor hun ontwikkeling en woordenschat. En voor de ouderen kan de taal houvast geven voor hun leven hier.

Verhaal gaat verder onder foto

Kader Abdolah vertelde een keer dat hij door het lezen van Jip en Janneke Nederlands geleerd heeft." Door inwoners van Noord- en Zuidhorn werden onderden prachtige kinderboeken ingeleverd voor alle leeftijden. Er werden ook giften gedaan, zelfs met spaarboekjes van de supermarkt. Voor ieder gezin is een doos met boeken samengesteld en aan hen bezorgd, vergezeld van een kerstgroet. Gerdie: "Het was een groot succes met juichende kinderen!"