Protesten Colombia met geweld neergeslagen

Colombia is hard getroffen door de coronacrisis. Dit zet de wankele vrede in dit land fors onder druk. Toen president Ivan Duque ook nog belastinghervormingen aankondigde, sloeg de vlam in de pan bij de lagere middenklasse. De protesten werden hard neergeslagen met vele doden en gewonden tot gevolg. Ook een partner van Kerk in Actie is in rouw.

Vakbonden riepen op tot protest

Volgens de vakbonden zou de voorgestelde belastinghervorming onevenredig zwaar drukken op de armere middenklasse die al worstelt met de economische gevolgen van de coronacrisis. Zij riepen mensen daarom op te protesteren tegen de plannen. In grote delen van het land werd daar sinds woensdag 28 april gehoor aan gegeven.

Veel geweld en woede

De president trok zijn plannen in, maar de geest was al uit de fles. Inmiddels zijn de protesten uitgegroeid tot een grote opstand tegen de overheid. De president liet zijn ordetroepen hard optreden tegen demonstranten: zeker 21 mensen zijn omgekomen bij het geweld, 846 mensen gewond geraakt en 500 mensen gearresteerd. De betogers uiten hun woede over de sociale ongelijkheid, die Colombianen al decennia lang beheerst. De hoge sterftecijfers door corona en de strenge corona maatregelen treffen vooral de armsten hard. Al sinds najaar 2019 waren er protesten tegen het beleid van de huidige rechtse president.

Kerk in Actie partner Gempaz in rouw

Eén van de slachtoffers is Nicolas, de zoon van Laura die lid is van de vrouwenkring van Kerk in Actie partner Gempaz in Cali. Nicolas is zondag 2 mei 2021 overleden. De omstandigheden van zijn dood worden nog onderzocht. Wij vragen uw voorbede voor Colombia, voor Gempaz en met name voor Laura en andere familie en vrienden van Nicolas.

Lees meer berichten via NOS.nl
Bekijk het filmverslag van Al Jazeera over de protesten:

In Colombia was vijftig jaar lang een burgeroorlog gaande. Dit conflict tussen rijk en arm veroorzaakte 220.000 doden, meer dan 5 miljoen ontheemden en 15 miljoen armen op een bevolking van 50 miljoen. Op dit moment leeft tien procent van de bevolking nog steeds in extreme armoede. Veel vrouwen en gezinnen zijn nog steeds getroffen door het geweld. Hoe kunnen slachtoffers en daders straks weer samenleven? Meer dan honderd vrouwen met verschillende kerkelijke achtergronden hebben de handen ineen geslagen zich in te spannen voor vrede en verzoening.