Radio-uitzendingen om te voorkomen dat kinderen op straat belanden

Veel mensen kijken uit naar de komende feestdagen: kerst, oud en nieuw, even vrij tijdens de kerstvakantie. In het noordoosten van Oeganda is het altijd weer spannend of alle kinderen na de kerstvakantie wel weer naar school terugkeren. Radio-uitzendingen proberen mensen bewust te maken van de risico's en de gezamenlijke verantwoordelijkheid om kinderen geen aanleiding te geven om naar de grote stad te trekken, waar velen op straat belanden.

De vrolijke radio-jingle die dagelijks tussen radio-uitzendingen in Karamoja (het noordoosten van Oeganda) te beluisteren zijn (in Engels en Karamojong) roepen op:

"Denk aan de kinderen. Zij zijn de toekomstige generatie. Het is onze verantwoordelijkheid om kinderen tijdens de kerstvakantie te beschermen tegen huiselijk geweld, zodat ze onbezorgd kerst en oud en nieuw kunnen vieren. Laten we hen beschermen, zodat ze niet naar de straat gaan. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat ze in het nieuwe jaar weer naar school gaan."

Beluister de radio-jingle en laat hem horen in uw kerk.

Lees meer over dit werk op: www.kerkinactie.nl/straatkinderenoegenda

In de Oegandese hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze worden hier door volwassenen neergezet om te bedelen. Ze gaan niet naar school, worden uitgebuit en mishandeld. Kerk in Actie werkt samen met drie Oegandese organisaties die dit probleem aanpakken. Zij vangen de kinderen tijdelijk op en herenigen hen met familie in hun geboorteregio. Ze zorgen dat de kinderen daar weer naar school gaan of een vak kunnen leren. Ook doen ze er alles aan om migratie van nieuwe kinderen naar de stad te voorkomen.