Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Rohingya, een jaar later..

In augustus 2017 zijn de eerste Rohingya de grens overgestoken naar Bangladesh. Ondertussen is het grote vluchtelingenkamp in Coxs Bazar, bijna een stad geworden. Ruim 706.000 mensen hebben daar onderdak gevonden en proberen hun leven weer op te pakken. Maar in het kamp worden ze bedreigd door stormen, overstromingen en windstoten.

Aardverschuivingen

Mensen wonen in geïmproviseerde huizen op heuvels. Doordat er zoveel regen is gevallen en nog steeds valt, ontstaan er kleine landverschuivingen in het kamp. De huizen staan op een grond van zand en klei dat makkelijk door het water wordt weggespoeld. Bekijk hier een filmpje van Human Rights Watch over de impact van aardverschuivingen in het kamp:

Tijdens het regenseizoen, dat in mei is gestart, is van ruim 15.000 mensen het huis weggevaagd door landverschuivingen. Van 25.000 mensen is het huis kapot gegaan door hevige storm en meer dan 5000 mensen hebben waterschade of kunnen hun huis niet meer in door overstromingen.

Orkaanseizoen

Het regenseizoen is bijna afgelopen, maar wordt helaas opgevolgd door het orkaanseizoen. Daardoor zal het aantal getroffenen nog groter worden. Er worden allerlei voorbereidingen getroffen om de gevolgen zo klein mogelijk te houden, maar het kan niet worden voorkomen. Door genoeg voedsel te bieden aan de slachtoffers en veel aandacht te besteden aan schoon water en hygiëne probeert men nog meer slachtoffers te voorkomen. Het is en blijft een zorgelijke situatie.

Clowns

Zowel in het vluchtelingenkamp in Coxs Bazar, als in de omgeving, wonen veel kinderen. Het is belangrijk dat zij ook leren hoe ze hygiënisch kunnen leven. En zij hebben veel meegemaakt wat kinderen eigenlijk nog niet mee horen te maken. Om dit te verwerken worden er ‘clowns zonder grenzen’ ingezet. Zij leren de kinderen wat hygiëne is, maar proberen ook samen met hen te verwerken wat ze hebben meegemaakt. Op een speelse manier die bij kinderen past. In dit filmpje zie je hoe dat gaat: 

Toekomst

De Rohingya zouden heel graag terug willen naar Myanmar, om daar een stabiel leven op te bouwen en te worden erkend als Rohingya. Het ziet er alleen naar uit dat dit nog lang niet kan. Daarom is het extra belangrijk dat ze een veilig thuis hebben in Coxs Bazar. Daar doen we ons best voor, doet u mee?

 

Over dit project

Er zijn naar schatting meer dan 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Ze zijn gevlucht uit angst voor het gewelddadige Myanmarese leger. Ruim 70 procent van de vluchtelingen kind, onder wie veel pasgeboren baby's. Ook zijn er veel zwangere en dus kwetsbare vrouwen. Nog altijd komen er dagelijks een grote aantallen vluchtelingen per boot of te voet aan in Cox’s Bazar (vluchtelingenkamp). Wij komen daarom in actie. Doet u ook mee?