Rwanda: de honger zal hier nog lang duren #corona

De diaconessen in Rwanda maken een moeilijke tijd door. Hun technische school is gesloten. Er is online aanbod, maar die is niet voor iedereen toegankelijk. Hun guesthouse is dicht, waarmee een belangrijke bron van inkomsten wegvalt en medewerkers nu niet betaald kunnen worden. Ook hun eigen families elders in Rwanda hebben het zwaar. De diaconessen missen het samen bidden en zingen nu er geen fysieke kerkdiensten zijn. Er kunnen geen pastorale bezoeken gebracht worden. Preken worden gefilmd en gedeeld via sociale media. Met uw steun kunnen de zusters voedselhulp bieden aan de allerarmsten.

Help een stille coronaramp voorkomen. Geef ook!

Kerk in Actie stelt zuster Marie-Louise enkele vragen:

Wat raakt je deze periode het meest?

Wat geeft je hoop?

Inmiddels zijn we gelukkig in staat om iets te doen. Mede dankzij steun van Kerk in Actie kunnen we nu voedsel verdelen onder de allerarmsten. Vanuit vijf omliggende dorpen mogen er steeds vijftig mensen naar ons toe komen, die heel hard hulp nodig hebben. Wij geven hen sorghum, maïs, bonen, suiker en zeep. Ook is het fijn dat de lockdown-maatregelen nu weer wat worden versoepeld. Sommige winkels en kraampjes op straat mogen weer open, als we maar genoeg afstand houden en mondkapjes dragen. Wie geen mondkapje kan betalen, kan niet naar buiten, want de politie controleert streng. Binnen de provincies mogen we ons weer verplaatsen, maar nog niet tussen provincies.

Welke bijbeltekst geeft je hoop?

Efeziers 6:11: Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel.

Steun de diaconessen in Rwanda om voedselpakketten uit te delen aan de allerarmsten. Dank voor uw gift!

In het kleine dichtbevolkte Afrikaanse land Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. Omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Met de genocide van 1994 nog vers in het geheugen, is er nog veel onderling wantrouwen tussen inwoners. Rwandese diaconessen ondersteunen de armste boerengezinnen in hun regio: de zusters trainen ieder jaar 150 boeren en boerinnen. Zij kunnen hun gezinnen beter voeden en verdienen voldoende geld om hun kinderen naar school te laten gaan.