Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Terug naar Syrië om je kerk te dienen

Kerken in Syrië hebben het moeilijk. Door de jarenlange oorlog zijn hun gebouwen verwoest en veel kerkleden gevlucht. Toch zijn er geluiden van hoop. In Libanon volgen Syrische jongeren een theologieopleiding met maar één doel: terugkeren naar Syrië om mensen in nood bij te staan en hun lokale gemeente weer op te bouwen. Bijna de helft van de studenten in Beiroet komt uit Syrië.

De Near East School of Theology (NEST), midden in de universiteitswijk van Beiroet, leidt zo’n vijftien Syrische jongeren op tot predikant. Kerk in Actie financiert al jaren een aantal beurzen voor deze studenten. Wilbert van Saane werkt er namens Kerk in Actie als docent systematische theologie en missiologie en is er studentenpastor. Ook zijn vrouw Rima geeft les op NEST. Welke verhalen horen zij van Syrische theologiestudenten? Wilbert: "Bijna de helft van de studenten komt uit Syrië. Een ieder heeft zijn eigen verhaal. Sommigen maken ze zich onverdeeld zorgen over hun familie die nog in Syrië is. Het is nog niet overal veilig."

Sterke roeping

Deze Syrische jongeren hebben er bewust voor gekozen om te studeren aan NEST. Ze voelen een sterke roeping om als predikant hun lokale gemeente te dienen. Wilbert: "Dat is bijzonder. Veel jonge mensen trekken juist weg naar het Westen, niet alleen Syriërs maar ook Libanese christenen. Vaak met economische redenen, en de oorlog versterkt dit."

De studenten nemen wisselende ervaringen mee vanuit hun thuisland. In sommige delen van Syrië is het relatief rustig, in andere gebieden word je dagelijks geconfronteerd met de realiteit van de oorlog. De meeste studenten worden door hun kerk gesponsord om te gaan studeren. Dat geeft een extra verantwoordelijkheid op hun schouders om het goed te doen. Ze zijn dan ook heel serieus aan het studeren en gaan vaak door tot in de late uren en in het weekend.

Grote behoefte aan hulp

Wilbert en Rima spreken met hun studenten regelmatig over de tijd na hun studie. Willen zij terug naar Syrië om daar de kerk te dienen? Het antwoord is dan vrijwel altijd 'ja'! Syrische studenten hebben een sterke roeping om terug te gaan naar hun thuisland en hun lokale gemeente te dienen en op te bouwen. 

De grote vraag voor een ieder is wat zij zullen aantreffen bij thuiskomst. Wilbert: "Het verschilt per persoon en per plek. Op veel plaatsen in Syrië is de kerk kleiner geworden, omdat mensen zijn gevlucht en weggetrokken. Op andere plaatsen groeit de kerk juist. Veel huizen in dorpen en steden zijn onbewoonbaar. Er is veel behoefte aan hulp bij de wederopbouw. De kerk heeft als eerste een geestelijke functie, maar er wordt nu vooral een stevig beroep gedaan om bij te staan in de materiële noden."

Grote verantwoordelijkheid

Rima: "Onze studenten willen graag hun eigen gemeente dienen door een goede predikant of geestelijk verzorger te zijn. En door mensen in hun nood bij te staan." De kleine protestantse gemeenten verzetten veel maatschappelijk werk. Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van weinigen. "Zo voelen de studenten dat ook. Ze weten dat je er helemaal voor moet gaan. Parttime banen bestaan hier niet." Mathilde Sabbagh, oud-student van NEST, keerde terug naar Syrië en werd predikant in Al-Hassakah. Van wederopbouw is er nog geen sprake, want de oorlog is er nog steeds niet voorbij. Dat dat niet makkelijk is, wist ze eigenlijk wel toen ze terugkeerde na haar studie. "Het maakt het leven voor mij alleen nog maar meer uitdagend," aldus Mathilde, "zo kan ik het leven in Christus iedere dag in praktijk brengen."

Wilbert en Rima bezoeken zelf ook regelmatig vluchtelingenkampen in Libanon en proberen initiatieven in Syrië en Libanon te verbinden met kerken in Nederland. Uit de verhalen van hun studenten putten ze kracht en hoop. Wilbert: "Die kleine verhalen van hoop, die er gelukkig óók zijn, hebben veel betekenis voor ons."

Steun de kerk in Syrië

Bouw de kerk in Syrië weer op’, zo heet de driejarige campagne die Kerk in Actie in 2019 is gestart. Geef op 20 september tijdens de collecte of maak een gift over op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie in Utrecht o.v.v. Noodhulp Syrië.

 

 

 

 

 Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)