Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

5 actie ideeën: #Help een stille coronaramp voorkomen

U kunt collecteren, maar daarnaast ook in actie komen! Juist nu gemeenten niet kunnen samenkomen kan een leuke actie helpen om toch iets te doen en verbonden te blijven. Daarom hebben wij vijf actie-ideeën (coronaproof!) op een rijtje gezet.

Goed om te weten:

  • Wij geven een globaal actie-idee; de details kunt u naar eigen inzicht uitwerken.
  • Het geld dat u met uw actie ophaalt kunt u overmaken naar rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Help een stille coronaramp vookomen'
  • Veel succes, en dank voor jullie inzet!

1. Pay it forward

Eén persoon start met het doen van iets goeds voor drie personen. Elk van deze drie personen doet hetzelfde. Dit gaat zo door totdat het mooie gebaar zich als een olievlek verspreidt. Zo kunt u dit concreet maken:

Speciaal voor deze coronatijd is de kaartenset Hoop opnieuw uitgebracht: zes kaarten met hoopvolle teksten voor € 2,50 (of € 1,50 bij aankoop van tien sets). Koop als diaconie een flinke voorraad kaarten. Gemeenteleden kunnen deze kaarten kopen, bijvoorbeeld 3 voor 5 euro. De opbrengst is bestemd voor de actie ‘Help een stille coronaramp voorkomen’.

De bedoeling is dat de gemeenteleden deze kaarten versturen en de geadresseerden op het kaartje oproepen om ook drie kaarten te kopen en te versturen, die dit vervolgens óók weer doen. U kunt de kaarten na afloop van een kerkdienst rondbrengen en de bedoeling vooraf in het kerkblad of tijdens de online-dienst uitleggen.


2. Pinksterduivenjacht

Zet een fiets- of wandelroute uit in uw dorp of stad waarin in elk geval een flink aantal straten zitten waar gemeenteleden wonen. Maak een aantal duiven van papier. Zet op elke duif een letter. Samen vormen de letters bijvoorbeeld een bemoedigende bijbeltekst. Vraag aan alle gemeenteleden van wie de straat in de speurtocht zit of ze de duif met letter duidelijk zichtbaar voor het raam willen hangen. De deelnemers aan de pinksterduivenjacht verzamelen de letters en maken daarmee de puzzel. Zijn het veel letters? Help ze dan een beetje door een papier of kaartje mee te geven met het juiste aantal vakjes en eventueel een paar al ingevulde letters. De winnaar krijgt uiteraard een prijs.

Maak de pinksterduivenjacht via alle informatiekanalen van uw gemeente bekend. Geef aan in welke periode de speurtocht kan worden gedaan. Bepaal een bedrag per deelnemer om mee te doen en geef een rekeningnummer waar dit naartoe kan worden overgemaakt. Mensen kunnen zich opgeven via een mailadres waarna ze de speurtocht toegestuurd krijgen. Na afloop kunnen zij de oplossing van de speurtocht via hetzelfde mailadres doorgeven.

Tip: Bestel bij Kerk in Actie een of meerdere kleine Rainbows als prijs voor de winnaar(s) via de webwinkel.


3. Ontbijtservice

Wie wil er met Pinksteren nou niet wakker worden en aan de voordeur een heerlijk kant en klaar ontbijtje vinden? Organiseer een ontbijtservice. Maak via alle mediakanalen van uw gemeente bekend dat gemeenteleden voor pinksterzondag een ontbijt kunnen bestellen. Geef aan waar het ontbijt uit bestaat, wat de prijs per persoon is en hoe je je kunt aanmelden en betalen. Maak met een groep gemeenteleden (of jongeren!) de ontbijtjes ‘s morgens vroeg klaar en hang ze vervolgens bij de bestellers aan de deuren. Probeer zoveel mogelijk winst te maken door te vragen of lokale middenstanders (bijvoorbeeld supermarkten) u willen sponsoren. U kunt het ook groots aanpakken door de ontbijtjes in het hele dorp of de hele wijk aan te bieden.

Variant: Taartservice. Biedt diverse soorten taarten aan, laat gemeenteleden ze bakken en bezorg ze op de zaterdag voor Pinksteren.


4. Verkoop een legpuzzel

Coronatijd is puzzeltijd. Veel mensen hebben de legpuzzels weer uit de kast getrokken. Laat een originele legpuzzel maken en verkoop die. Kies een afbeelding die kenmerkend is voor uw gemeente of gewoon een mooie foto. Via internet kunt u bij diverse aanbieders hiervan legpuzzels laten maken. Bied de puzzel te koop aan via alle mediakanalen van uw gemeente.


5. Organiseer een online bingo

Bingo, dat kent iedereen. En iedereen kan dus meedoen. Maak bekend dat er een online-bingo is als actie om bij te dragen een stille coronaramp te voorkomen. Mensen kunnen meedoen door vooraf bingokaarten te bestellen, bijvoorbeeld setjes van 3 kaarten voor 5 euro. Zorg voor leuke prijzen. Kijk of ondernemers de actie willen ondersteunen met een paar prijzen, maar bak bijvoorbeeld ook een paar lekkere taarten. Maak goed duidelijk wanneer en hoe de bingo digitaal plaats gaat vinden. Vraag een paar technische gemeenteleden of zij digitaal een bijeenkomst willen organiseren. Tip: gebruik bijvoorbeeld het kanaal waar je online-diensten op uitzendt en maak een app-groep aan waarin mensen ‘Bingo!’ kunnen roepen. Of plan een grote skype-meeting. Doe het trekken van de nummers bijvoorbeeld in een zaaltje van de kerk, zo versterk je de verbondenheid met elkaar. Maak goed duidelijk hoe de bingo precies gaat verlopen, bijvoorbeeld of mensen de hele kaart of een rij goed moeten hebben. En vertel vooraf wat de prijzen per ronde zijn. Bezorg de prijzen na afloop, maak een leuke foto als de prijs ontvangen wordt en zet die in de app en in het kerkblad. Een leuke manier om met elkaar verbonden te blijven en tegelijk bij te dragen aan coronahulp wereldwijd.


Tip: verwijs mensen naar kerkinactie.nl/corona voor meer informatie en de persoonlijke verhalen hoe mensen wereldwijd opstaan om zorg te bieden in de coronacrisis.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)