Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Zo doe je mee met de actie Samen tegen armoede

Het nieuwe CPB-rapport van 9 maart liegt er niet om: in 2024 leeft een miljoen mensen in Nederland in armoede. Tijd voor actie! Met de campagne 'Samen tegen armoede' maken protestantse gemeenten in samenwerking met de Voedselbank een vuist tegen dit groeiende probleem. Sluit jouw gemeente aan? Lees hoe je kunt meedoen met deze landelijke actie.

Samen tegen armoede, wat is dat precies voor actie?

Aanleiding voor de actie is het aantal aanvragen bij de Voedselbank dat in het afgelopen jaar met maar liefst 36 procent is gestegen, tot 120.000 personen per week. Nooit eerder zag de organisatie zo’n grote stijging in zo’n korte tijd. De Voedselbank staat elke weer weer voor de uitdaging om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Daarom hebben de protestantse gemeenten een reikende hand uitgestoken. Met de actie Samen tegen armoede verzamelen kerkelijke gemeenten door heel Nederland, gefaciliteerd door Kerk in Actie, de komende jaren extra producten voor de Voedselbank.

Hoe kan mijn gemeente meedoen?

Jouw gemeente kan op 2 manieren meedoen:

  1. Doe mee met de voedselpakkettenactie
    De Voedselbank heeft een lijstje samengesteld van 10 producten waar landelijk altijd een tekort aan is. Vraag gemeenteleden die te doneren. Van Kerk in Actie krijg je speciale pakketdozen om deze producten in te verzamelen. Die kun je vervolgens inleveren bij je lokale voedselbank. Daar kijken ze wat ze zelf nodig hebben, de rest komt terecht op plaatsen waar de nood het hoogst is. Zo helpt jouw gemeente mensen in heel Nederland en is deze actie altijd aanvullend op wat jouw gemeente wellicht al voor de (lokale) Voedselbank doet.
  2. Meld jouw kerk aan als inzamelpunt voor voedselpakketten uit je buurt
    Met de voedselpakkettenactie kan iederéén uit jouw dorp, stad of wijk meedoen. Daarom worden mensen in heel Nederland dit jaar met een landelijke campagne opgeroepen een speciale, gratis tas te bestellen waarmee zij producten naar een inleverpunt in de buurt kunnen brengen. Dit kan jouw kerk zijn.

Inzamelpunt zijn betekent minimaal wekelijks op één moment de kerk openen zodat mensen hun boodschappen kunnen brengen. Dit kan een moment zijn waarop de kerk tóch al open is. Het adres van de kerk en de openingstijden worden gepubliceerd op een website waarop alle inleverpunten in Nederland staan. Let op: we publiceren deze website pas als er voldoende landelijke dekking is. Daarom kan er tijd zitten tussen jullie aanmelding als inleverpunt en het daadwerkelijk gaan functioneren hiervan. Uiteraard laten we ruim van tevoren weten wanneer de inleverpunten kunnen starten. Wellicht word je ook nog gebeld met het verzoek om inleverpunt te worden.

Meedoen met de voedselpakkettenactie van Samen tegen armoede is voor jouw kerk:

  • Een concrete, eenvoudige en directe manier om bij te dragen aan het armoedeprobleem.
  • Een manier om de betrokkenheid en inzet van gemeenteleden bij armoedevraagstuk en het werk diaconie van de diaconie te vergroten.
  • Een kans om jouw gemeente op de kaart te zetten voor mensen van buiten je gemeente en zo bij te dragen aan de maatschappelijke relevantie van de kerk in de samenleving.

Ik ben geïnteresseerd, waar vind ik meer informatie?

Structurele hulp

Met de actie Samen tegen armoede helpen we mensen ook om structureel om uit de armoede te komen. Daarvoor werken we samen met SchuldHulpMaatje. De komende vier jaar helpen we SchuldHulpMaatje om 30 nieuwe locaties te starten. Je hoort hierover later meer van je Kerk in Actie-consulent. 

Samen zijn we de kerk in actie, en staan we op tegen armoede in Nederland. Dank voor je betrokkenheid!

Lees waarom Kerk in Actie de actie Samen tegen armoede start:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)