Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Zorgen over effect op armsten en bemoediging

In het Ghana is het coronavirus met 287 vastgestelde besmettingen nog steeds onder controle. Scholen zijn dicht, grote bijeenkomsten verboden. Vooral de grote steden Accra en Kumasi zijn op slot. Nergens meer files, waar jong en oud op straat hun koopwaar aanbieden aan automobilisten die vast staan in het verkeer. Een deel van de arbeidsmigranten zijn teruggekeerd naar hun geboortegrond. Mensen houden afstand, wassen hun handen, slaan extra goederen in. Ook in dit West-Afrikaanse land zijn grote zorgen over de (economische) gevolgen voor de armsten.

Zorgen over effect op armsten

Kerk in Actie partner Challenging Heights, die kindslaven uit de visserij bevrijden, meldt: “Onze belangrijkste doelgroepen zijn vissers en boeren, die erg arm zijn en van minder dan 1 dollar per dag moeten rondkomen. Zij kunnen geen extra voedsel inslaan, medicijnen en hygiëne middelen kopen. Zij leven bij de dag en kunnen elkaar nauwelijks ontlopen, omdat ze nu eenmaal dichter op elkaar leven en allerlei voorzieningen met elkaar delen, zoals toilet en vervoer.”

Opvang bevrijde kindslaven gaat door

“We kunnen nu geen reddingsacties uitvoeren op het Voltameer. Maar ons werk in het opvanghuis voor kinderen die we al bevrijd hebben uit de visserij gaat gewoon door. Wij nemen daar maatregelen om besmetting met het corona-virus zoveel mogelijk te voorkomen. We kunnen naar huis teruggekeerde kinderen niet meer op hun scholen bezoeken, omdat die dicht zijn.” De organisatie kan nu geen spullen meer uit Accra ontvangen. Ook kan de organisatie ouders en verzorgers van kinderen op dit moment geen groepstrainingen geven om hen te leren hoe ze meer geld kunnen verdienen voor hun gezin. Maar ze geven hen wel voorlichting hoe ze besmetting met corona kunnen voorkomen. “Met onze radioprogramma’s geven we 100.000 luisteraars nog steeds voorlichting over kinderrechten om kinderarbeid te voorkomen. We hebben het daar nu ook over het voorkomen van besmetting met corona.”

Bemoedigende woorden

Dominee Kofi Akonnor van de Presbyterian Church in Ghana steekt ons allen een hart onder de riem: “Jezus zegt ons dat moeilijke tijden zullen komen en dat besmettelijke ziektes zoals corona onze families, onze kerken en onze wereld kunnen treffen. Maar onthoudt dat God ons in zulke situaties oproept om rustig te blijven, ankers van hoop te zijn en mensen op God te wijzen. Onze vertrouwen is gevestigd op de Heer, die standvastig is en onveranderlijk. Hij heeft ons beloofd dat Hij ons nooit zal laten vallen. Laten we nu we te maken hebben met sociale afstand, ons inzetten om sociaal isolement te voorkomen en elkaar vooral sociaal blijven ondersteunen. Moge Gods Genade onze noden en die van onze buren bereiken.”

Over dit project

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het droge noorden zijn moslims in de meerderheid. Vooral het leven in afgelegen dorpen is een hele uitdaging met slechte wegen en tekort aan schoon drinkwater en elektra. Kerken in Noord-Ghana leiden sterke voorgangers op, die mensen kunnen ondersteunen. Ook leren kinderen de Bijbel lezen in hun eigen taal.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)