Ik ben er voor jou - 40dagentijd 2021

In de veertigdagentijd staan we stil bij het leven van Jezus. Hij inspireert ons. Als ultieme daad van goedheid gaf Hij zijn leven en stond Hij op uit de dood. De hoop die dát geeft, geven we door: door barmhartig te zijn en goed te doen. God is er voor ons. Laten wij er ook voor elkaar zijn.

Ik ben er voor jou - 40dagentijd 2021

Steun dit werk | Doneer direct

Er zijn zóveel mensen die wachten op een beetje barmhartigheid, op een daad van goedheid. Jezus laat ons zien wat barmhartigheid is: de hongerigen eten, de dorstigen drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak bieden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Deze zeven werken staan de komende weken centraal in de 40dagentijdcampagne 'Ik ben er voor jou'.

'Ik ben er voor jou' - in 3 minuten:

Luister hier een interview van Groot Nieuws Radio met Iwan Dekker, campagneleider Kerk in Actie, over de zeven werken van barmhartigheid en de vastenactie.

7x barmhartigheid, week 2: de dorstigen laven

Wat zegt de Bijbel over de dorstigen laven? "Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken," zegt Jezus in Mattheüs 25:35. Voor miljoenen mensen is een gebrek aan goed drinkwater dagelijkse realiteit. Een mens zonder drinken wordt dorstig, raakt uitgeput. Barmhartig ben je als je er dan bent om diegene van water te voorzien. In de Bijbel is dorst vaak ook de dorst naar God. Bijna poëtisch lopen de beelden door elkaar, zoals in Psalm 42: zoals een hert dat naar water snakt, verlangt de dichter naar God. En als Jezus bij een waterput een vrouw uit Samaria tegenkomt, wordt zijn vraag naar water gaandeweg een vraag naar de vrouw zelf. Ook dat is dorst laven: kijken waar mensen droog zijn komen te staan en hoe het komt dat de vreugde weg lijkt. In navolging van Jezus laven we wie dorst heeft. Door mee te helpen mensen van water te voorzien, door te zorgen voor de ziel.

De dorstigen laven in Nederland

Het aantal kerkgangers in Nederland neemt af, maar een groeiende groep mensen is op zoek naar zingeving. Ze hebben het misschien goed voor elkaar, maar tegelijkertijd is er het gevoel iets te missen. Op deze 'dorst' naar zin speelt de Protestantse Kerk in door mensen een plek te bieden waar ze zingeving en saamhorigheid kunnen vinden. Pioniersplekken in heel Nederland zijn zo een bron van levend water voor iedereen die op zoek is naar zin.

Steun dit werk | Doneer direct

Vast thuis mee in week 2:

In week 2 van de Veertigdagentijd vragen we u een week lang geen alchohol te drinken. Laat dat wijntje even staan. Voor kinderen: drink geen limonade, maar neem water of thee.

Bestel de gratis veertigdagentijdkalender