Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Kinderopvang en gezond koken

in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika woont slechts een derde van de kinderen bij beide ouders. Tweederde van de kinderen leeft in armoede en in ongezonde omstandigheden. Hoe kun je als kerk van betekenis zijn voor deze kinderen en hun families? Voormalig missionaris Attie van Niekerk helpt kerken deze kinderen en hun verzorgers te steunen. Doet u mee?

Kinderen een goede start geven met steun van kerken

In Mamelodi, een wijk ten oosten van de stad Pretoria, is hij met zijn organisatie NOVA een kinderopvang gestart. Coördinator Catherine Senyolo vertelt: ‘Kinderen kunnen iedere week naar deze opvang komen, zodat ze belangrijke waarden leren om een goed leven op te bouwen.” Dat gebeurt op een vrolijke speelse manier via muziek en theater. Catherine vertelt dat ook de ouders worden ondersteund: “Ze leren elkaar kennen. We bespreken onderwerpen die zij belangrijk vinden en nodigen soms gastsprekers uit.”

Moeder Amily brengt haar dochtertje graag naar deze opvang. Ze is blij met de steun die ze krijgt bij de opvoeding, want het is goed als ouder er niet alleen voor staan. “It takes a village to raise a child”.

Attie van Niekerk wil deze opvang, genaamd Chics, in de toekomst gaan uitbreiden naar veel meer Zuid-Afrikaanse kerken: “We zoeken contact met kerken en mensen, die op deze manier langdurig willen bijdragen aan de ontwikkeling van een kind.” Ze werken hierin samen met bestaande centra voor kinderopvang.

Gezonde kookovens

Naast het kinderprogramma heeft de organisatie ook energiezuinige kookovens ontwikkeld (de Basa Magogo), die veertig procent minder hout kosten en minder rook en fijnstof geven in huis. Het scheelt tijd en geld, is milieuvriendelijker, en de bewoners hebben minder last van infecties aan ogen en luchtwegen. Inmiddels zijn al meer dan 6500 ovens in gebruik in 28 dorpen in het Noordoosten van Zuid-Afrika (dichtbij het Krugerpark). Met uw steun kan het demonstratieteam nog meer dorpen uitleg geven over deze gezonde ovens.

Steun dit werk

Steun dit werk met uw bijdrage op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. Zuid-Afrika NOVA of 'doneer online. Hartelijk dank!

Blijf op de hoogte van Kinderopvang en gezond kokenen andere projecten

Blijf op de hoogte

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project