Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Noodhulp na aardbeving in Haiti

in Haïti

Op 14 augustus 2021 werd het zuiden van Haïti getroffen door een zware aardbeving. Er vielen 2200 doden, 12.000 gewonden en 80.000 huizen raakten beschadigd. Dankzij trouwe steun vanuit kerken en van donateurs kon Kerk in Actie het eerste jaar 600.000 euro beschikbaar stellen voor hulp. De hulp gaat door met bijdragen die we al ontvangen hebben. Bedankt voor je steun aan Haïti.

Het epicentrum van de aardbeving (7,2 M) lag 125 kilometer ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince. Vooral het zuidwestelijk schiereiland werd getroffen. Hier hadden mensen geen toegang tot water, voedsel, communicatie, vervoer en elektriciteit. Hulp was dringend nodig maar kwam moeilijk op de plek van bestemming doordat wegen zwaar beschadigd waren. Bekijk beelden van de verwoesting door de aardbeving en orkaan die daarna volgde:

Beluister een radio-interview (22 aug.2021)

Noodhulp via wereldwijd kerkelijk netwerk

Bij noodhulpacties werken we nauw samen met ons wereldwijde kerkelijke netwerk en bundelen we de krachten als protestantse kerken op alle continenten. De bijdrage van Kerk in Actie is 17 procent van deze gezamenlijke hulp. Wat konden we als protestantse kerken wereldwijd samen doen in het eerste jaar?

  • 6.000 mensen steunen met water en hygiëne: ze kregen zeep en uitleg om ziektes te voorkomen. We repareerden hun drinkwatervoorzieningen.
  • 8.000 mensen kregen hulp om hun land weer te bewerken met goed landbouwgereedschap en betere methodes
  • 9.000 mensen vonden onderdak met noodzakelijke inrichting: nieuwe huizen, reparatie van huizen, huishoudelijke artikelen
  • 9.000 mensen kregen geld: giften en leningen om zelf geld te kunnen verdienen
  • 6.000 mensen kregen psychosociale hulp: zowel traumaverwerking als ook praktische hulp om mensen weer op weg te helpen na de ramp
  • 10.000 mensen leerden hoe ze zich het beste tegen dit soort rampen kunnen weren.

Uw hulp helpt

Aardbevingen en orkanen teisteren Haïti regelmatig. Dat investeren in goede wederopbouw werkt blijkt uit de hulp na de aardbeving van 2010 en na orkaan Matthew in 2016. Toen bouwde Kerk in Actie via ACT rampbestendige huizen. Deze huizen staan nog steeds overeind, ook in het huidige aardbevingsgebied. 

Bedankt voor de steun

Met uw donatie ondersteun je het werk in Haïti en soortgelijk noodhulpwerk van Kerk in Actie. Steun dit werk met een bijdrage op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. Aardbeving Haïti.

Bid voor Haiti

Blijf op de hoogte van Noodhulp na aardbeving in Haiti en andere projecten

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project